OROSZVILAG.HU


Az USA nem egyedüli szuperhatalom többé

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-30 09:56:00  |  
Gyóni Gábor

Az USA nem egyedüli szuperhatalom többé

Dialógus Oroszországgal

 Az USA nem egyedüli szuperhatalom többé

Barack Obama amerikai elnök beterjesztette a Kongresszus elé nemzetbiztonsági stratégiáját, amely az új, 21. századi biztonságpolitikai kihívásokra kíván válaszokat találni. A dokumentum éles szakítást jelent nemcsak az előző, republikánus kormányzat által folytatott, de az 1991 után kialakult amerikai politikával is.

Az Obama által beterjesztett dokumentum szerint az Egyesült Államok nem tud egyedül reagálni a globális kihívásokra, és kész a dialógusra – egyenlő jogon - olyan országokkal, mint Kína, Oroszország, India, ami lényegében annak deklarálását jelenti, hogy az USA megszűnt a világ egyetlen szuperhatalmának lenni. Az új amerikai külpolitikai alapjait felvázoló dokumentumból eltűntek a „terrorellenes háború”, „iszlámisták” kifejezések, amit az Al-Kaidával szembeni háború váltott fel.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint a Fehér Ház célja a jövőben többpólusú világ alapjainak megteremtése lesz.

Vjacseszlav Nyikonov orosz politikai elemző szerint ez a „legbékeszeretőbb külpolitikai doktrína az Egyesült Államok történetében”, aminek belső okai vannak: az USA-ban megindult hosszútávú szociális programok és a gazdasági nehézségek nem teszik lehetővé olyan aktív külpolitika felvállalását, mint régen. 

 

(whitehosuse.org., rian.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat