OROSZVILAG.HU


Kémek az Eiffel-torony árnyékában 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-30 20:03:29  |  
Kecskeméti Gábor

Kémek az Eiffel-torony árnyékában 

A kém, aki a Komszomolt szolgálta

Kémek az Eiffel-torony árnyékában Kémek az Eiffel-torony árnyékában 

Párizs félelme az orosz kémektől

Az új párizsi ortodox templom lesz az orosz ügynökök központja?

A Párizs központjába tervezett orosz ortodox templomot az orosz kémek központnak és rejtőzködési helynek használhatják – legalábbis ettől tart a francia titkosszolgálat. Jóllehet az idei év a két ország között a kulturális kapcsolatok bővítésének jegyében zajlik, hiszen 2010-ben kerül megrendezésre a francia-orosz kulturális évad. Az orosz ortodox templomból, papi szemináriumból és további épületekből álló együttest a tervek szerint egy 4.249 négyzetméter alapterületű telken építenék fel a Szajna-partján, nem messze a francia külügyminisztériumtól és a francia belföldi titkosszolgálat – a DCRI (Direction centrale du renseignement intérieur) – központjától, Párizs szívében az Eiffel torony és az Invalidusok palotája között.

Annyi kém, mint a hidegháború végén

A franciák feltételezése szerint a helyszín és az alapkőletételre váró épületek, több mint alkalmasak kémtevékenység folytatására. Az egyházi működés ráadásul remek fedőszervként szolgálhat. Ahogyan a „Le Nouvel Observateur“ francia lap is megírta, a DCRI számára gyanús, hogy orosz részről a telek adásvételi szerződését Vlagyimir Kosin, Dmitrij Medvegyev elnöki hivatalának vezetője írta alá. A francia lap szerint a gyanút tovább erősíti, hogy Kosin annak idején a KGB-nél szolgált, ráadásul az orosz titkosszolgálatok az utóbbi időben olyan aktivitást mutatnak, mint legutóbb a hidegháború végén. Kosin minden feltételezést és vádat már korábban visszautasított. Egy, az orosz „Ogonyjuk” újságnak adott interjújában egyenesen azt állította, hogy a KGB-nél – egykori dandártábornoki rangja ellenére – soha nem is dolgozott. Azt ellenben elismerte, hogy tanulmányai után a titkosszolgálathoz jelentkezett, de „a Párt” ehelyett egy leningrádi kerületbe küldte, az ottani Komszomol megszervezésére.

Az orosz pátriárka kezdeményezése

A jövőbeni orosz ortodox templom helyén egyelőre a francia időjárási szolgálat, a Meteo France épülete található. A központi fekvésű területért kanadai és szaúdi befektetők is érdeklődtek, de Oroszország rövidre zárta versenyt, mivel mindenkinél nagyobb összeget kínált a telekért. Egyes szakértők 50 és 70 millió dollárra taksálják a vételárat.

A Párizsban építendő ortodox templom ötlete egyébként a néhai II. Alekszij pátriárkától származik, aki 2007-es párizsi látogatása során nyilvánította ki abbéli szándékát, hogy az egyház egy nagyobb templomot építsen, mivel a régi ortodox templom a Rue Peclet-n már túl szűk volt a helyi orosz ortodox gyülekezetnek.  Az orosz ortodox egyház a két ország közötti kapcsolat új szakaszaként értékeli a templomépítést, amit legkorábban 2012-ben kezdenek el, így felszentelése 2015 előtt nem valószínű.

(www.aktuell.ru)

 

Cimkék: Vlagyimir Kosin, DCRI, KGB, FSZB, II. Alekszij, orosz-francia kulturális évad
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat