OROSZVILAG.HU


Mindenki Baku ajtaján kopogtat 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-05-31 18:01:04  |  
Mezei Bálint

Mindenki Baku ajtaján kopogtat 

Az azeri fekete arany a világ minden táján elfogadott valuta

Mindenki Baku ajtaján kopogtat Mindenki Baku ajtaján kopogtat 

Japán-azeri üzleti fórumot rendeztek Tokióban

A gazdasági találkozón több mint kétszáz szakember, befektető vett részt a mezőgazdaság, a kereskedelem, a turizmus, a gyógyszeripar, a gépipar, a logisztika, az építőipar illetve a bankszektor felső köreiből. A japán-azeri üzleti fórumot ezúttal Tokió látta vendégül a közös kormányközi gazdasági bizottság immár hatodik ülésén, 2010. május 17-én. A bakui nemzeti gazdasági fejlesztés minisztere közleményében tudatta, hogy a kiemelt jelentőségű esemény fő támogatója az Azeri Exportot és Befektetéseket Támogató Alapítvány illetve a fentebb említett szakminisztérium voltak. A legfontosabb tárgyalt témák Azerbajdzsán gazdasági fejlődése, a megújuló és alternatív energiaforrások felhasználása, az ipari- és agrárteljesítmény növelése továbbá az idegenforgalomban rejlő lehetőségek voltak. A bizottság elnöki tisztségét azeri részről Abid Sharifov miniszterelnök-helyettes töltötte be, míg a japán partnert Akiro Yokota, az Itochu kereskedelmi konszern (a Fortune 500-as lista állandó szereplője, a 100 legnagyobb japán vállalat egyike) elnöke képviselte.

Szerb-azeri együttműködési tárgyalások 

Négy nappal korábban, 2010. május 13-án kezdődtek Bakuban a kormányszintű azeri-szerb tárgyalások, nagyjából negyven magas státuszú üzletember részvételével, akik az agrár- és az energetikai szektort, az építő-, a szállítási-, az olaj valamint a vegyipart képviselték. A kétoldalú egyeztetések szervezője ezúttal is az Azeri Exportot és Befektetéseket Támogató Alapítvány (Azerbaijan Export and Investment Promotion Foundation: AZPROMO) volt. Nebojša Ćirić gazdasági és regionális fejlesztésekért felelős államtitkár vezette a belgrádi illetőségű delegációt, melyet Niyazi Safarov, bakui gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes fogadott. A találkozó talán a Déli Áramlatban kulcsszerepet betöltő Szerbia számára bírt nagyobb jelentőséggel. Mindkét fél ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben ösztönzi a partnerországba történő befektetéseket.

Azerbajdzsán és az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatai

Az azeri gazdaság fejlődésére kiváló példa kapcsolatainak gyors bővülése az Egyesült Államokkal. 2010. január és április között a kétoldalú kereskedelem összértéke elérte a 283,946 millió dollárt. Az előző év hasonló szakaszában a fenti adat 234,403 millióra esett vissza. A bakui székhelyű Nemzeti Vámügyi Bizottság statisztikái szerint a Washingtonnal lebonyolított transzferek összességét vizsgálva 231,09 millió dollárt ért az azeri kivitel (a teljes export 3,7 százaléka), míg az Államokból érkező importált cikkek 52,856 millió egységnyi amerikai valutát tettek ki. Utóbbi a teljes azeri behozatal 3 százalékát fedte le. A fenti adatokból is kitűnik, hogy Baku pozitív többletet ért el észak-amerikai partnerével szemben, melynek értéke 178,234 millió dollárra rúgott. A teljes 2009-es évet vizsgálva a két ország külkereskedelmének összértéke elérte 2,011 milliárd dolláros szintet. Ezen belül az Egyesült Államokat megcélzó kivitel 1,746 milliárd (az éves kivitel 11,87 %-a) dollárért, míg az importált amerikai cikkek 265 millióért (a teljes behozatal 5,33 %-a) cseréltek gazdát. Akárcsak idén, tavaly is pozitív többlet képződött az azeri oldalon, egészen pontosan 1,481 milliárd amerikai dollár értékben. Az Egyesült Államokba irányuló óriási azeri export legfontosabb tényezőjét, a törökországi kikötőkből kihajózó, a Kaszpi-térségből származó olajat szállító tankerek jelentették.

Baku egyre több szállal kötődik Kínához 

Szintén a bővülő azeri gazdasági kapcsolatok köréhez tartozik, hogy Kína és Azerbajdzsán 2010. május 27-én kölcsönös támogatási megállapodást kötöttek Bakuban. Az azeri nemzeti gazdasági fejlesztésért felelős minisztérium közlése szerint a keretmegállapodást a bakui kabinet részéről Shahin Mustafayev szakminiszter illetve kínai oldalról Fu Ziying, helyettes kereskedelmi miniszter hitelesítette aláírásával. A dokumentum értelmében a pekingi kormány 20 millió jüan (2,9 millió dollár) értékben támogatási alapot hoz létre, mely a későbbiekben a közös fejlesztések alaptőkéjéül szolgálhat. Az érdekelt felek közlése szerint az említett közös innováció főbb irányvonalait a későbbi tárgyalások alkalmával határozzák meg.

2010. május 31-én, hétfőn találkozott az azeri fővárosban Ilham Aliyev államfő és Zhou Xiaochuan a Kínai Nemzeti Bank elnöke. A legfőbb azeri közjogi méltóság elsőként azon szándékának adott hangot, mely értelmében országa a jövőben minden területen szorosabbra kívánja fűzni az őt Kínához kötő szálakat. Az AzerTaj jelentése szerint mindkét fél elégedetten nyilatkozott a tárgyalásokról és a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséről a gazdasági világválság sújtotta 2009-es évet tekintve. Aliyev külön kiemelte a pénzügyi és gazdasági téren történő tapasztalatcsere fontosságát, hiszen két olyan országról van szó, mely éves szinten 9 százalékot meghaladó növekedést produkál. Meglátása szerint a Zhou Xiaochuan vezette delegációhoz tartozó, nemzetközileg is magasan jegyzett kínai pénzügyi szakemberek azerbajdzsáni látogatás új lendületet ad Baku és Peking eddig is intenzív eszmecseréjének. Válaszában a pekingi monetáris politika ura a világgazdasági rendszer immár elodázhatatlan átalakítását nevezte meg az elkövetkező időszak legfőbb feladataként, és külön aláhúzta az azeri partnerek pozitív hozzáállását és együttműködési készségét Kínával. 

(News.Az, Interfax-Azerbajdzsán)      

 

Cimkék: Baku, Aliyev, Zhou Xiaochuan
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat