OROSZVILAG.HU


Terjeszkedik a SOCAR 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-06 00:24:20  |  
Mezei Bálint

Terjeszkedik a SOCAR 

Az azeri állami vállalat hamarosan belép az észak-amerikai piacra is 

Terjeszkedik a SOCAR Terjeszkedik a SOCAR  

Az Egyesült Arab Emirátusok energiaügyi minisztere, Mohamed bin Dhaen al-Hamli vezette kormányszintű delegáció látogatott Bakuba a 17. nemzetközi, a Kaszpi-térség kőolaj és földgáz kitermelését, olajfinomítását illetve petrolkémiai iparát bemutató kiállítására és konferenciára. „Caspian Oil&Gas 2010” elnevezésű esemény a világ egyik legrangosabb rendezvénye a szénhidrogének piacán.

Szintén a nemzetközi szakmai kiállítás keretében találkozott egymással az azeri állami gáz és kőolaj kitermelő vállalat, a SOCAR elnöke, Rovnag Abdullayev és a Kuwait Energy Company (KEC) vezetője, Mansur Abukhamsin. A megbeszélés középpontjában az újonnan megnyitott vagy sérült olajkutak üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalatcsere állt. A KEC jelenleg közel 40 országban és szinte az összes posztszovjet államban aktív, legfontosabb futó üzletei a Közel-Kelethez és az iraki újjáépítéshez kötik. „Őszinte elismerésünket szeretnénk kifejezni az azerbajdzsáni olajipar elmúlt években bekövetkezett óriási fejlődése okán. Mindez kiválóan tükröződik az idei bakui szakkiállítás keretében bemutatott eredményekben. Mint a nyolcvanéves tapasztalattal rendelkező kuwaiti olajszektort képviselő delegáció vezetője, állítom, hogy sokat köszönhetünk a mostani meghívásnak. Reméljük, hogy sikeresen raktuk le a SOCAR-ral közösen a barátság és az együttműködés alapjait, így a jövőben számos közös beruházáson fogunk dolgozni” – mondta Abukhamsin.

Terjeszkedik a SOCAR 

Szintén a Caspian Oil&Gas 2010” konferencia idején, június 4-én jelentette be a SOCAR befektetésekért és marketingért felelős elnökhelyettese, Vitalij Begljarbekov, hogy a Baku ellenőrizte vállalat a közeljövőben új szereplőként kíván belépni az észak-amerikai piacra is. „A cég képviseletei megtalálhatóak Grúziában, Törökországban, Ukrajnában és más, nem térségbeli államokban is. A SOCAR nemrég avatta fel szingapúri kereskedelmi irodáját, és úgy véljük, hogy elérkezett az idő termékeink és szolgáltatásaink észak-amerikai bevezetésére” – jelentette ki az állami mogul második embere, aki elárulta azt is, hogy a cég felső vezetése új tranzitútvonalak kijelölésén dolgozik párhuzamban a szénhidrogén alapú energiahordozók egyre növekvő kitermelésével. A SOCAR mindemellett komolyan érdeklődik a kazah kőolajkincs után is, melyet az Aqtau-Baku között kiépítendő tranzitútvonalon szállítana először a Kaukázus térségébe, majd innen a Fekete-tenger partján fekvő grúz kikötőkbe, elsősorban Potiba. Június 7-én az azeri vállalat a Kazmunaygazzal közösen pályázatot hirdet a fenti terv megvalósíthatóságát elemző tanulmányok és projektmunkák készítésére. Természetesen továbbra is komoly figyelemmel kísérik az európai gázellátás diskurzusait, és papíron mindkét elképzelést, tehát a Déli Áramlatot és a Nabuccót is támogatják. A SOCAR által hivatalosan elismert lehetséges nyugati transzferútvonalak a Törökországot, Görögországot és végül Olaszországot összekötő hálózat (lényegében a Déli Áramlat), a Transzadriai vezetékrendszer, melynek egyes elemei már a rendszerváltás előtt elkészültek, valamint a Nabucco. „Nem hagyjuk félbe a cseppfolyósított (LNG) és a sűrített (CNG) földgáz exportjához szükséges infrastruktúra kiépítését sem, hiszen ez kiváló lehetőség arra, hogy távoli piacokon is tartósan megjelenjünk szolgáltatásainkkal” – véli Begljarbekov.

(News.Az)     

Cimkék: SOCAR, észak-amerikai piac, Mohamed bin Dhaen al-Hamli, Rovnag Abdullayev, Kuwait, Nabucco, Déli-Áramlat
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat