OROSZVILAG.HU


12 évet kapott az oroszoknak kémkedő áruló

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-02-14 11:29:36  |  
Gyóni Gábor

12 évet kapott az oroszoknak kémkedő áruló

Súlyos károk érték a spanyol nemzetbiztonságot

 12 évet kapott az oroszoknak kémkedő áruló

 

A madridi bíróság 12 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a spanyol titkosszolgálatok (CNI) egykori munkatársát, Roberto Florest, amiért az titkos információkat adott át Oroszországnak. A bíróság "hazaárulás" vétkében találta bűnösnek Florest, amellyel különös nagy károkat okozott hazája nemzetbiztonsági érdekeinek. 

Az El País c. spanyol lap megjegyzi, Flores az első ember a demokratikus Spanyolország történetében, akit "hazaárulás" miatt ítélnek el. Flores 1991 óta dolgozott a spanyol hírszerzésnek, 2004 elején önként távozott a szervezettől. 2001 és 2004 között látta el anyagokkal az orosz hírszerzést egy követségi munkatárson keresztül. Florest még 2007-ben tartóztatták le, miután Kanári-szigeteken lévő házában iratokat találtak, amelyek az orosz titkosszolgálattal való kapcsolatait bizonyították. Mint levelezéséből kiderül, Flores rajongással tekintett az orosz titkosszolgálatokra, "oroszbarát" érzelmű volt és élesen kritizálta az Egyesült Államokat. 

Flores maga ajánlkozott fel az orosz hírszerzésnek azzal, hogy 200 ezer dollárért kész lenne információkat átadni a spanyol titkosszolgálatok működéséről. Ezért a pénzért cserébe Flores spanyol ügynökök és kettősügynökök névsorát adta volna át az oroszoknak. 

Később néhányan a Flores által megnevezett spanyol ügynökök közül tisztázatlan körülmények között meghaltak Irakban, de egyelőre nem teljesen világos a kapcsolat ezen tragédiák és Flores tevékenysége között.

Flores azt állítja, felettesei utasítására cselekedett. Az általa okozott kár azért is különösen jelentős, mert, mint ahogy a nyomozás megállapította, birtokában voltak olyan dokumentumok is, amelyekhez nem lehetett hozzáférése. 

Lehet, hogy Flores elítélésével még nem teljesen lezárt ez a kémügy?

(newsru.com)

Cimkék: Spanyolország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat