OROSZVILAG.HU


Török miniszter egy örmény iskolában 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-13 12:24:16  |  
Mezei Bálint

Török miniszter egy örmény iskolában 

Nimet Cubukcu, az oktatási tárca vezetője két isztambuli kisebbségi iskolát is felkeresett  

Török miniszter egy örmény iskolában Török miniszter egy örmény iskolában 

Nimet Cubukcu az első török oktatásügyi miniszter, aki örmény nyelvű iskolába látogatott

A miniszterasszony 2010. június 10-én, csütörtökön vett részt egy Isztambulban található örmény kisebbségi iskola évzáró ünnepségén, egyben a végzősök búcsúztatásán. Ráadásul a ballagók okleveleit is személyesen ő adta át. A különleges esemény páratlannak nevezhető az örmény-török kapcsolatok történetében, és a múlttal való szembenézés, a közeledés egyik szimbolikus lépése lehet.

A neves oktatási intézmény falai között mondott beszédében Cubukcu ígértet tett arra, hogy az alma mater diákjai a jövőben átdolgozott, török nyelvű, az ország sokszínű kultúráját és gazdag történelmét bemutató könyveket vehetnek kézbe. Egyúttal bejelentette, hogy már javában zajlik a kötet örmény nyelvre történő fordítása és egyéb szerkesztői munkálatai. A tervek szerint egy alapos munkafüzet és az örmény civilizációt ismertető szöveggyűjtemény is a nebulók tanulmányait segíti a jövőben. A tankönyvcsomagot az örmény nyelvű iskolák számára az ankarai kabinet ingyen biztosítja.

Cubukcu miniszterasszony ugyanazon napon, június 10-én egy isztambuli görög etnikai iskolát is felkeresett, ahol szintén részt vett az intézmény tanévzáró ünnepélyén.

(Turkish NY, Today’s Zaman, News.Az) 

Cimkék: Nimet Cubukcu, örmény kisebbség, Isztambul, görög kisebbség
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat