OROSZVILAG.HU


Északra fordul a Déli Áramlat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-17 07:44:55  |  
Gyóni Gábor

Északra fordul a Déli Áramlat

Románia válthatja az akadékoskodó Bulgáriát 

 Északra fordul a Déli Áramlat

 

Bulgária lényegében visszakozott az Oroszországgal közösen építendő beleni atomerőmű és a Burgasz-Alekszandropolisz olajvezeték megvalósításától.

Szófia – ahol a jobbközép kormány korábban is szkepszisét fejezte ki az „orosz” projektekkel kapcsolatban - „cserébe” elveszítheti a részvételt az olasz-orosz építésű Déli Áramlat gázvezetékben, amely így északabbra, román területen át haladna. Románia már korábban jelezte, hogy csatlakozna a Déli Áramlathoz, tegnap pedig a Gazprom elnöke, Alekszej Miller a román gazdasági miniszterrel, Adrian Videnauval folytatott tárgyalásokat a Déli Áramlat tervezett romániai szakaszáról, amelyek, Miller szavai szerint megnyitják az utat Románia részvétele előtt a projektben. A megbeszéléseken részt vettek a román Romgaz és Transgaz A. S. képviselői is, amely cégek a jövőben bekapcsolódhatnak a tervezett vezeték megvalósításába.

Az Ukrajnát délről megkerülő Déli Áramlat gázvezeték a tervek szerint 2015-re készülne el és évi 63 milliárd köbméter gázt szállítana Oroszországból Európába.

 

(Kommerszant)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat