OROSZVILAG.HU


Obama felköszöntötte Oroszországot  

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-17 13:24:48  |  
Mezei Bálint

Obama felköszöntötte Oroszországot  

Az amerikai elnök a föderáció ünnepe alkalmából fejezte ki jókívánságait

Obama felköszöntötte Oroszországot  

Washington köszöntötte Moszkvát

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama levélben fejezte ki jókívánságait az Oroszország Napja állami ünnep alkalmából múlt hét szombaton, 2010. június 12-én. Az egész Orosz Föderációra kiterjedő munkaszüneti napot és nemzeti ünnepet 1990. június 12-re emlékezve tartják meg, hiszen ekkor iktatták törvénybe az Oroszországi Föderatív Szovjet Köztársaság szuverenitását. „Az amerikai nép nevében a legjobbakat kívánom mindazok számára, akik megünneplik Oroszország Napját” – írta elnöki nyilatkozatában Barack Obama, külön kitérve a fasizmus felett aratott szövetséges győzelem 65. évfordulójára és a kétoldalú kapcsolatok töretlen fejlődésére is. „Napjainkban nemzeteink tovább haladnak az erős partnerség, a kölcsönös tisztelet és barátság útján. Büszke vagyok az újonnan megkötött START-egyezmény közös vállalásaira, nukleáris arzenáljaink csökkentésére. Túl ezeken, országaink egyre szorosabbra fonják az őket összekötő gazdasági és kereskedelmi szálakat.”


Oroszország és az Egyesült Államok idén április 8-án Prágában írták alá az atomfegyverek leszerelését előirányzó új megállapodást. A korábbi, 1991-es egyezmény 2010 decemberében vesztette érvényét, és az új szerződéstől a nukleáris fegyverzet további leépítését, a magasabb szintű stratégiai együttműködés megvalósulását várják.


„Nálunk Amerikában számos állampolgár orosz gyökerekkel rendelkezik. Az ő múltjuk és kultúrájuk nemzeti identitásunk fontos eleme” – zárta sorait az Egyesült Államok elnöke.

(RIA Novosztyi)
 

Cimkék: Obama, Oroszország Napja, 1990. június 12.
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat