OROSZVILAG.HU


Török válasz az amerikai-svéd határozatra

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-17 18:37:20  |  
Vértes Judit

Török válasz az amerikai-svéd határozatra

100 ezer örmény válhat földönfutóvá

A török miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan kilátásba helyezte több tízezer tartózkodási engedély nélkül Törökországban élő örmény kitelepítését. A miniszterelnök értesülései szerint jelenleg 170 ezer örmény él Törökországban, melyből csak 70 ezer tekinthető török állampolgárnak. A fennmaradó százezer illegális bevándorlónak minősül, akikkel szemben semmiféle kötelezettsége nincs a török államnak, hangsúlyozta a miniszterelnök.

A török vezetés elítéli a svéd parlament és az amerikai Kongresszus egyik bizottságának azon határozatát, mely az 1915-ös eseményeket népirtásként ismeri el. A határozat csak megnehezíti a két ország közötti kapcsolat normalizációjára tett erőfeszítéseket, véli a török vezetés.

Tigran Szargszjan, örmény miniszterelnök azonban úgy véli, a török miniszterelnök ilyen és hasonló kijelentései nehezítik meg a két állam közeledését. Örményország természetesen üdvözölte az amerikai és a svéd döntést, míg Törökország visszahívta washingtoni és stockholmi nagykövetét. Ugyanakkor mind Karl Bildt, mind Barack Obama utólag már elhamarkodott döntésnek tartják a határozat elfogadását, hiszen az csak elmérgesítette az így is terhelt török-örmény viszonyt.

Forrás: Amerika hangja rádió

Cimkék: népirtás, Erdogan
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat