OROSZVILAG.HU


A Knesszet elismeri az örmény népirtást?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-23 14:22:36  |  
Mezei Bálint

A Knesszet elismeri az örmény népirtást?

A döntés tovább ronthatja az izraeli-török kapcsolatokat 

A Knesszet elismeri az örmény népirtást?A Knesszet elismeri az örmény népirtást?

Izrael elismeri az örmény népirtást (?) – de nincs szó „Holokausztról” (!)

A 2010 májusában balul sikerült, a gázai övezetbe tartó humanitárius flottillán történt izraeli razzia minden negatív vonzata ellenére a Knesszet a közeljövőben bizottsági formában tárgyalja az örmény népet sújtó múlt századi népirtás elismerését. A genocídiumot az oszmán birodalom utolsó éveiben és a Kemál Atatürk vezette új, polgári Törökország születésének pillanatában követték el az örmény kisebbség ellen, 1915 és 1923 között.

A parlament és a tel-avivi kormány megállapodása értelmében a kérdést nem a Knesszet plénuma és nyilvánossága, hanem a védelmi és külügyi bizottság zárt ajtói mögött vitatják meg. Tzachi Hanegbi bizottsági elnök június 17-i nyilatkozata szerint az elkövetkező két héten belül sort kerítenek az első meghallgatásokra és a kiválasztott szakértők hivatalos úton történő felkérésére. Egyazon napon több amerikai kongresszusi képviselő – mind a demokraták, mind a republikánusok soraiból – közleményben tudatták, hogy átgondolják saját korábbi álláspontjukat, mely a közel másfél millió örmény elpusztítását az oszmán török állam által elkövetett népirtásnak fogadta el. Mindezek értelmében az első világháború poklában, de az európai tűzfészektől távol, a messzi Kaukázus vidékén zajló etnikai tisztogatás bűneinek terhét leemelnék az ankarai kabinet válláról. Ez a lépés hosszú távon befagyaszthatja a török-örmény közeledést, és partvonalon kívülre helyezheti hegyi-karabahi rendezést, kizárva minden török részvétel lehetőségét. A fenti washingtoni honatyák egyúttal növekvő aggodalmuknak adtak hangot látva Törökország és Irán közeledését, mely a hagyományosan erős Izraelhez kötődő kapcsolatok leépítésével jár együtt. Nem feledhetjük, hogy az Egyesült Államok közel-keleti politikájának egyik megingathatatlannak tűnő pillére pont az izraeli-török szövetség volt, ráadásul utóbbiak a térség valódi demokratikus berendezkedéssel bíró államai.

A Knesszet elismeri az örmény népirtást?

A bizottsági ülés valójában a baloldali Meretz Pártban tevékenykedő Haim Oron felvetése, aki több mint egy évvel ezelőtt javasolta az örmény Holokauszt becikkelyezését, igaz, ezt eredetileg egy, a széles közvélemény számára publikus vita keretében kívánta megvalósítani. A képviselő saját bevallása szerint nem szeretne törleszteni Ankara irányába a gázai tengeri incidens utáni izraeli presztízsveszteség okán, és nincs napirenden az izraeli-török viszony átrajzolása sem, csupán szabad utat szándékozik nyitni a jogászok előtt a konfliktusos téma feltárásához.

„Ez a kérdés különös jelentőséggel bír, éppen ezért nem kívántam sosem aktuálpolitikai áthallásokat a vita török vonatkozásaiban. Természetesen azon izraeliek ellen sem kívánom felhasználni a bizottsági ülést, akik korábban ellenezték annak összehívását” – mondta Oron, aki egy hónnappal ezelőtt a Knesszetben felszólalva szokatlanul éles hangnemben ítélte el az örmény holokauszt török elkövetőit. Igaz, később minden eszközzel igyekezett árnyalni, tompítani verbális kirohanása élét. Fontos megjegyezni, hogy Omon sosem használta a holokauszt kifejezést az örményekkel kapcsolatban.

„Nem lehetünk e tagadás részesei, hiszen mi, zsidó emberek hosszú évszázadok óta ennek a gondolkodásmódnak az áldozatai vagyunk. Szeretnék teljesen egyértelműen beszélni: természetesen nem vonok párhuzamot a zsidó nép Holokausztja és az örmény népirtás között. Mindkettő borzalmas, fájdalmas esemény. De mint zsidó ember úgy gondolom, hogy a Holokauszt egyedi tragédia, máshoz nem hasonlítható. Ez az oka annak, hogy sosem örmény Holokausztról, hanem genocídiumról beszélek” – fejtette ki a Meretz tagja.

A Knesszet elismeri az örmény népirtást?

(Asbarez.Com)   

Cimkék: Knesszet, Tel-Aviv, Ankara, örmény népirtás, genocídium, Holokauszt, Meretz, Haim Omon
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat