OROSZVILAG.HU


Közép-Ázsia a legkevésbé demokratikus

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-07-01 10:17:54  |  
Gyóni Gábor

Közép-Ázsia a legkevésbé demokratikus

A Freedom House szerint viszont a Baltikumban kifogástalan a demokrácia állapota

Közép-Ázsia a legkevésbé demokratikus

A Freedom House kelet-európai volt szocialista és posztszovjet országokat vizsgáló éves jelentése Oroszországot, Belaruszt, Azerbajdzsánt és a közép-ázsiai államokat az autoriter rezsimek közé sorolta.

A Freedom House által független államkémt elismert Koszovó, Moldova és Örményország a félig autoriter rezsimek között kapott helyet.

A posztszovjet államok közül csak a baltiakat ismerte el szabadnak az amerikai szervezet (Magyarország is ebben a kategóriában kapott helyet), míg Grúzia és Ukrajna az átmeneti rendszerek között.

Az osztályozás során 1-7 között lehetett pontokat kapni különböző szempontok (demokratikus választások, civil társadalom, sajtószabadság, korrupció, igazságszolgáltatás stb.) alapján. 1-2,99 között „konszolidált demokráciaként” ismerték el az országokat, 3-3,99 közt „félig konszolidált demokráciaként”, 4-4,99 közt „hibrid rezsimekként”, 5-5,99 félig autoriter, majd 6 fölött autoriter rezsimekként.

Ennek alapján a leginkább autoriter rezsimek Üzbegisztánban és Türkmenisztánban találhatók (6,93 pont), majd Belaruszban (6,5 pont). Oroszország 6,14 pontjával a „legjobb” az autoriter rezsimek között, de rosszabb mint Örményország (5,39), Moldova (5,14), Grúzia (4,93), Ukrajna (4,39).

 

 

Cimkék:
Országok: Észtország Lettország Litvánia Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat