OROSZVILAG.HU


Görög-orosz katonai együttműködés

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-02-17 10:31:37  |  
Gyóni Gábor

Görög-orosz katonai együttműködés

Papandreu: Nincs veszélyben a válság miatt a Déli Áramlat 

Görög-orosz katonai együttműködés 

 

A súlyos gazdasági problémákkal küszködő Görögország miniszterelnöke, Georgiosz Papandreu moszkvai látogatása során számos fontos kérdésben egyeztetett orosz kollégáival.

A görög válság érintheti Oroszországot is, kihatással lehet a tervezett olasz-orosz gázvezeték, a Déli Áramlat építésére, hiszen annak egyik ága Görögországon keresztül (az Adriai-tengeren át) menne közvetlenül Olaszországba. Papandreu Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai során éppen az volt a kérdés, hogy a GDP 12,7 %-os arányát kitevő költségvetési hiánnyal és 300 milliárd eurós adóssággal küszködő déli ország képes lesz-e vállalásai teljesítésére. Papandreu miniszterelnök mindenestre biztosította az oroszokat arról, hogy a válság nem lesz hatással a Déli Áramlat építésére.

Nemcsak gazdasági, hanem katonai együttműködésről is szó esett a két ország vezetői között: a NATO-tag Görögország további orosz fegyverek vásárlására készül. Nemcsak a már két éve folyamatban lévő ügyletről, 420 darab BMP-3M típusú páncélozott gyalogsági harcjármű szállításáról esett szó, hanem arról is, hogy a korábban Athén által vásárolt 29 Tor-M1E jelzésű rakéta, 3 darab Zubr („Bölény”) elnevezésű légpárnás desszant hajó („az öblök réme”), és Kornet-E típusú harckocsielhárító rakéták karbantartását is közös program keretében oldanák meg a felek a jövőben.

Görögországban a ’90-es évek eleje óta vannak orosz (szovjet) fegyverek, Athén az egykori NDK-s haditechnika egy részét vásárolta meg Németországtól, főképp légvédelmi rendszereket, melyeket orosz segítséggel modernizáltak. Jelenleg a görög légvédelmi rendszer teljes egészében orosz technikán alapszik, s ha leszállítják a 420 BMP-t - amelyek egyébként megtalálhatók a ciprusi és dél-koreai hadseregben is – akkor a szárazföldi erőkben is érezhetővé válik az orosz haditechnika jelenléte.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Görögország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat