OROSZVILAG.HU


Finn-orosz csúcs 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-07-24 09:50:08  |  
Kecskeméti Gábor

Finn-orosz csúcs 

Finnország pragmatikus, jó viszonyt ápol Oroszországgal

 Finn-orosz csúcs 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Tarja Halonen finn elnökasszony a hét közepi finnországi találkozójukon az orosz elnök által kezdeményezett új európai biztonságpolitikai rendszer felépítéséről, az EU és Oroszország közötti stratégiai együttműködés továbbfejlesztéséről – ezen belül a vízummentes utazás és a „Partnerség a modernizációért” kezdeményezésről –, a nukleáris leszerelésről és az atomsorompó egyezményről, illetve a regionális együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

A két vezető vizsgálta továbbá az együttműködési lehetőségeket nemzetközi és helyi szinteken, mint például a Baltikum térségében, Észak-Európában és a Északi-sarkon.

Természetesen napirenden volt a kétoldalú együttműködés is, mivel Finnország Oroszország egyik legfontosabb üzleti partnere, s Helsinki és Moszkva viszonyát az elmúlt években a kiegyensúlyozottság jellemezte. A két ország közötti kereskedelmi forgalom az elmúlt évtizedben ötszörösére emelkedett, ugyanebben az időszakban megnyolcszorozódtak a közvetlen finn befektetések Oroszországban. Jóllehet 2009-ben a válság következtében 13.1 milliárd dollárra esett vissza a kétoldalú kereskedelem a 2008-as 22.4 milliárd dolláros csúcshoz képest, de még így is Oroszország a finn termékek legnagyobb vásárlója. Az idei első negyedévben ismét emelkedésnek indult a kereskedelmi mutató, mivel az év első három hónapjában már 5 milliárd dolláros forgalommal számoltak, ami 20 százalékos emelkedés 2009 hasonló időszakához képest.

A tárgyalások során Halonen elnökasszony bemutatta Mari Kiviniemi új finn miniszterelnököt orosz kollégájának.

(kremlin.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat