OROSZVILAG.HU


Románia csatlakozna a Déli Áramlathoz

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-02-19 09:38:59  |  
Gyóni Gábor

Románia csatlakozna a Déli Áramlathoz

Az akadékoskodó bolgárok kimaradnak?

 

Románia csatlakozna a Déli Áramlathoz

Románia jelezte, hogy csatlakozna a tervezett, Dél-Európán áthaladó Déli Áramlat elnevezésű olasz-orosz gázvezetékhez. A román csatlakozási igény kardinális módon megváltoztathatja a tervezett gázvezeték útvonalát, hiszen az eredetileg nem érintette volna keleti szomszédunkat. A Déli Áramlat - ahogy az a térképen is látható - az eredeti tervek szerint Oroszországból indulna, a Fekete-tenger fenekén haladva Bulgáriába érkezne, ahol kettéágazna. A dél felé menő vezeték Görögországon és az Adriai-tengeren keresztül érné el Olaszországot, az északi ág pedig Szerbián, Magyarországon és Ausztrián át haladna.

Románia csatlakozása „feleslegessé” teheti Bulgária részvételét a projektban, ami megkönnyebbülést jelenthet az orosz félnek, mert a tavaly megválasztott jobbközép bolgár kormány hatalomra kerülvén a Déli Áramlat építését lassító intézkedéseket helyezett kilátásba.

Adrian Videnau román gazdasági miniszter és Alekszandr Medvegyev Gazprom igazgatóhelyettes tárgyalásai után ismertté vált, hogy Bukarest már át is nyújtotta a részvételhez szükséges technikai jellegű dokumentációt az oroszt félnek.

A Gazprom egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a Déli Áramlat Bulgária megkerülésével épülne meg. Szergej Pravoszudov, az orosz Nemzeti Energia Intézet igazgatója szerint az a legvalószínűbb, hogy Románia felé is épülni fog egy leágazás. Ám ha a jobbközép bolgár kormány további akadályokat gördítene a Déli Áramlat megépítéséhez, akkor akár teljes egészében ki lehet hagyni Szófiát az építkezésből.

Románia csatlakozási szándéka némileg meglepőnek tűnhet, ha arra gondolunk: Bukarest az Egyesült Államok egyik legfontosabb térségbeli szövetségese, amely nemrég jelezte, hogy otthont adna a Moszkva által hevesen ellenzett amerikai rakétavédelmi komplexumnak. Ráadásul Bukarest és Moszkva között a stratégiai érdekek ütközése észlelhető Moldova kérdésében. 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Déli Áramlat, Románia, Bulgária
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat