OROSZVILAG.HU


Érik a karabahi háború? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-08-04 09:20:23  |  
Gyóni Gábor

Érik a karabahi háború? 

Azerbajdzsán katonai aktivitás Karabah határán 

 Érik a karabahi háború? 

Az elmúlt egy héten több mint 100 alkalommal dördültek el a fegyverek Azerbajdzsán örmény többségű szakadár tartománya, Hegyi Karabah határvidékén, miközben megszaporodtak az azerbajdzsán pilóta nélküli felderítő gépek berepülései a szakadár terület légterébe – jelezve e kaukázusi tűzfészek nyugtalanságát.

Szenor Aszratjan, a szakadár köztársaság hadseregének sajtótitkára elmondta, egyelőre nem lövik le az azerbajdzsán pilóta nélküli gépeket, nem kívánva elmélyíteni a konfliktust.

Kérdés, hogy a konfliktus esetleges eszkalálódása esetén mit tesz Oroszország? Moszkva hagyományosan Örményország szövetségese, de jó kapcsolatai vannak Azerbajdzsánnal is. Az örményeket nemcsak az azerbajdzsán katonai aktivitás nyugtalanítja, de az is, hogy a hírek szerint – amit Moszkva tagad, ám „megbízható források” megerősítenek - Oroszország egy Favorit típusú rakétakomplexumot (Sz-300GMU-2) adott el Azerbajdzsánnak. S noha nemrég megállapodás született Moszkva és Jereván között arról, hogy az Örményország területén található orosz katonai bázis nemcsak Oroszország, de Örményország biztonságát is garantálja – Hegyi Karabah hivatalosan nem tartozik Örményországhoz.

Közben az azerbajdzsán parlament alelnöke, Ajdin Mirzazadze a minap azt jelentette ki: Baku hajlandó tárgyalni Sztyepanakerttel - amennyiben Örményország kivonja csapatait Hegyi Karabahból. Bako Szaakjan karabahi elnök szerint köztársasága kész a béketárgyalásokra Azerbajdzsánnal, de „a földről, szabadságról, függetlenségről nem mond le...Azerbajdzsánnak meg kell értenie, hogy a szovjet helyzethez való visszatérés lehetetlen – Hegyi Karabah független, erről nem mond le semmiképp és kész megvédeni a szabadságát bármi áron.”

 

(ng.ru)

Cimkék:
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat