OROSZVILAG.HU


Hajsza a tadzsik ellenzékiek ellen

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-08-04 11:00:23  |  
Gyóni Gábor

Hajsza a tadzsik ellenzékiek ellen

Erődemonstrációval leplezett gyengeség? 

 Hajsza a tadzsik ellenzékiek ellen

 

Tadzsikisztánban megerősödött az ellenzékiekkel szembeni nyomásgyakorlás. Az egyik dusanbei nyomdában megtagadták öt lap, a „Pajkon”, az „Ozodagon”, az „Szovjetunió”, a „Millat borgohi”, a „Szuhan” kinyomtatását. A tadzsik „Szabadság” rádió értesülései szerint a lapok kinyomtatásának megakadályozását Emomali Rahmon tadzsik elnök hivatalából rendelték el. A bűnük az lehetett, hogy az elmúlt időszakban az elnök tevékenységét bíráló cikkeket adtak közre.

A „Pajkon” című lapban például az ellenzéki tadzsik szociáldemokraták vezetője, Rahmatillo Zairov arról értekezett, az országban személyi kultusz van kialakulóban, ami a fejlődés gátjává válik.

Az orosz kormánylap, a Rosszijszkaja Gazeta értesülései szerint a tadzsik titkosszolgálatok megkezdték azon személyek letartóztatását, akik nem lojálisak a hivatalos Dusanbéhez. Érdekes például a 27 évesen rács mögé dugott Faromuz Amonbekov esete, aki fiatal kora ellenére nagy befolyással bír Badahsanban. 300 badahsani akszakáll kilátásba helyezte, ha nem szabadítják ki Amonbekovot, akkor majd ők ezt maguk megteszik. Erre a fenyegetésre Amonbekovot azonnal kiengedték, ami azt mutatja, mennyire gyenge a dusanbei kormány valós ereje.

A tadzsik világi vezetés hajszát kezdett a muzulmán intézmények ellen is. Nem messze Dusanbétől Rudaki faluban letartóztatták és megverték Mavlavi Abdukahhor mullahot és 17 tanítványát, mondván, a mullah megsértette az egészségügyi normákat, és 7 éven aluli gyermekeket tanított vallási tárgyakra, ami tilos a tadzsik törvények szerint. Legutóbb 20 mecsetet zártak be a közép-ázsiai országban. A tadzsikisztáni Iszlám Újjászületés Pártja vezetője, Muhammadali Hajit szerint a tadzsik világi hatalom ezen intézkedései a szélsőséges fundamentalistákat erősítik.

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék:
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat