OROSZVILAG.HU


Moldova ukrán területeket szerezne

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-08-25 09:54:32  |  
Gyóni Gábor

Moldova ukrán területeket szerezne

Budzsákot és Bukovinát cserébe a Dnyeszter vidékéért

 Moldova ukrán területeket szerezne

 

Moldova szakadár régiójában, a Dnyesztermenti Köztársaságban a függetlenség 20. évfordulójának ünneplésére készülnek szeptember 2-án (1990. szeptember 2-án ezen a napon kiáltották ki a Dnyesztermenti szovjet köztársaságot), s a Nyezaviszimaja Gazeta információi szerint megemlékezésük nem lesz magányos, hiszen az orosz és ukrán törvényhozás tagjai is együtt ünnepelnek majd a szakadárokkal. Kisinyov szerint az orosz és ukrán parlamentereknek előbb Moldovától kellene engedélyt kérni, mielőtt belépnek a szakadár köztársaság területére.

Ukrajna eddig ingadozó pozíciót foglalt el a dnyesztermenti probléma kapcsán, Viktor Juscsenko vezetése Kisinyovot támogatta és blokádot vezetett be Tyiraszpol ellen, most azonban úgy tűnik, Moszkva és a szakadárok mellé áll, szemben a hivatalos Kisinyovval.

Ebben szerepe lehet annak is, hogy a moldáv vezetés meglepő ajánlatot tett Kijevnek. Mihai Ghimpu ideiglenes moldáv elnök hétfőn azt mondta, Ukrajna és Moldova megvitathatnák, miszerint Ukrajna megkapná a szláv többségű dnyesztermenti területet, cserébe viszont Moldovának adná át Észak-Bukovinát és a történelmi Besszarábiához tartozó – jelenleg Ukrajna részét képező – Budzsákot.

Kijevben éles reakciókat váltott ki a moldáv ajánlat, főként, hogy Romániának is területi követelései vannak Ukrajnával szemben a Duna mentén, s Ghimpu javaslata minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy Ukrajna most Kisinyov ellen foglal állást a dnyesztermenti problémában. 

Szeptember 5-én Moldovában népszavazás is lesz az államfőválasztás módjáról. A moldovai nemzeti liberálisok arra biztatnak, a választók a közvetlen elnökválasztás mellett voksoljanak, s aztán olyan elnököt válasszanak, aki majd „bevezeti Moldovát Romániába.”

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat