OROSZVILAG.HU


Medvegyev Bakuban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-09-04 12:09:00  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev Bakuban 

Újabb szög a Nabucco koporsójába 

 Medvegyev Bakuban 

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban folytatott tárgyalásokat Ilham Alijev azeri elnökkel. A látogatás egyfelől „kompenzáció” volt, amiért Moszkva katonai területen szorosan együttműködik Örményországgal. Még augusztus 21-én Dmitrij Medvegyev arról írt alá megállapodást örmény kollégájával, Szerzs Szarkiszjannal, hogy 2044-ig maradhatnak orosz csapatok Örményországban az örmény-török határtól nem messze fekvő Gümri városában (bár az orosz csapatok korlátozás nélkül mozoghatnak az apró állam területén).

Azerbajdzsánt joggal nyugtalaníthatja, hogy a területének mintegy negyedét megszállva tartó Örményországban orosz katonák állomásoznak (ami jelentősen megnehezíti a karabahi probléma Baku által gyakran felvetett katonai rendezésének lehetőségét), Alijev elnök ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy Medvegyev részvétele az azeri-örmény tárgyalásokban „pozitív szerepet játszik és eredményesebbé teszik a kapcsolatok alakulását.”

Medvegyev mostani vizitje a szimbolikus gesztus mellett konkrét eredményeket is hozott: sikerült rendezni a ’90-es évek óta húzódó vitát az orosz-azerbajdzsáni határt kijelölő Szamur folyó vizének felhasználásáról, mégpedig Baku kívánságainak megfelelően.

A legjelentősebb fejlemény mégis az, hogy Moszkva megállapodott arról Bakuval, miszerint évi 2 milliárd köbméterre növelve, 2011-től megduplázza az azerbajdzsáni gáz felvásárlását. A Gazprom 240-245 dolláros áron veszi meg az azeri gázt (a türkmén gázért 190 dollárt, a kazahért 230 follárt fizetnek az oroszok), s ez, amellett, hogy 5 milliárd dollár plusz bevételt jelent Azerbajdzsánnak, jelentős csapás a Nabucco gázvezeték álmát dédelgetők számára. Az Oroszországot megkerülő Nabucco vezeték a tervek szerint türkmén, azeri és iraki gázra támaszkodott volna, azonban Moszkva, felvásárolva az azeri készleteket, lényegében bölcsőjében fojtja meg a projektet. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője elmondta, cége kész felvásárolni az összes azeri exportgázt, a Shah-Deniz 2 gázmező készletét, és a Shah-Deniz 1 brit BP tulajdonában lévő részét is.

Az orosz elnök a felvásárlás kapcsán elmondta: Moszkva semmilyen kezdeményezésnek nem akarja útját állni, „győzzenek a jövedelmezőbb projektek.” Medvegyev azt is hozzátette, Moszkvának és Bakunak, mint jelentős energiaexportőröknek egységes pozíciót kellene elfoglalniuk.

Alijev nem nyilatkozott ilyen kategorikusan: véleménye szerint Azerbajdzsánnak akkora gázkészlete van, amelyek még évtizedekre elégségesek. Azerbajdzsán bizonyított gázkészletének nagysága 2 trillió köbméter, de ez potenciálisan akár 5 trillió köbméter is lehet.

 

(Kommerszant)

 

Cimkék: Nabucco, Shah Deniz, Gümri, karabahi válság, azeri gáz
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat