OROSZVILAG.HU


Sötét fellegek az észt gazdaság fölött?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-10-04 13:24:07  |  
Gyóni Gábor

Sötét fellegek az észt gazdaság fölött?

Gyenge a saját termelés, a belső fogyasztás, hiányoznak a növekedés feltételei

Sötét fellegek az észt gazdaság fölött?

Mihail Hazin neves orosz közgazdász szerint azok a fejtegetések, miszerint az áttérés az euróra üdvös a gazdaság szempontjából, arra a legendára alapszanak, miszerint a gazdasági válság már véget ért, holott a krízis még további 5-8 évig fog tartani.

Hazin szerint semmi plusz nem lesz abban Észtország számára, ha – 2011. január 1-től - csatlakozik a közös európai valutához. A közgazdász szerint a csatlakozási kritériumok teljesítésének csak a válságig volt értelme, amikor valóban, ezek betartásával külföldi befektetőket lehetett vonzani az országba, a válság körülményei közepette azonban ennek semmi értelme.

Rontja a helyzetet, hogy Észtországban nagyon kicsi a belső vásárlóerő, ráadásul sok terméket, ahelyett, hogy otthon állítanának elő, importálnak.

Az elemző szerint a 2000-es évek nagyütemű észt gazdasági növekedése kivételes eset volt, „A növekedés egyetlen potenciális forrása a belső kereslet, ez viszont nagyon alacsony, és még tovább fog csökkenni, mert a legtehetősebbek eltávoznak az országból.”

A legvalószínűbb, hogy legjobb esetben is csak igen mérsékelt gazdasági növekedés lesz majd Észtországban, de az is előfordulhat, hogy nem is lesz semmilyen bővülés a legkisebb balti államban.

 

(postimees.ee)

Cimkék: Észtország, észt euró
Országok: Észtország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat