OROSZVILAG.HU


Tálibok Tadzsikisztánban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-10-05 10:21:22  |  
Gyóni Gábor

Tálibok Tadzsikisztánban 

Tadzsikisztánra is átterjed az afgán háború? 

 Tálibok Tadzsikisztánban 

2009 év végén mintegy 70 – 150 tálib harcos szökött át Afganisztánból Tadzsikisztánba. A terroristák között az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma (ÜIM) nevű közép-ázsiai terrorcsoport tagjai is megtalálhatók – írja az amerikai Newsweek.

A lap szerint a NATO intenzív támadásai késztették a terroristákat arra, hogy a szomszédos Tadzsikisztán magashegységi területeire meneküljenek.

A kunduzi Talibán egyik vezetője elmondta a Newsweeknek, a közép-ázsiai terroristák első csoportjai még a ’90-es években csatlakoztak afganisztáni elvbarátaikhoz, azt követően, hogy odahaza sikertelen kísérletet tettek a hatalom megragadására. Kunduz tartomány egyik kormányzati tisztségviselője szerint Afganisztán északi határát lényegében a Talibán ellenőrzi. Egy másik kunduzi tisztségviselő úgy tudja: a dusanbei börtönből nemrég megszökött terroristák Észak-Afganisztánban leltek menedékre.

Múlt héten az ÜIM közleményt tett közzé, amelyben azt közölte, a Tadzsikisztánból megszökött terroristák biztonságban vannak. Az ÜIM vállalta a felelősséget a szeptemberben a tadzsikisztáni Rast mellett végrehajtott véres merényletért is, melynek során megsemmisítettek egy tadzsik katonai oszlopot. Az ÜIM szerint ez a támadás válasz volt arra, hogy Tadzsikisztánban „üldözik” a hívőket, és mert Dusanbe együttműködik az Egyesült Államokkal az afganisztáni hadműveletekben.

Az elmúlt időszakban valóban megnőtt az afganisztáni terroristák aktivitása Tadzsikisztán irányába. Szeptember 8-án például egy 40 fős terroristacsoport próbált átkelni az afgán-tadzsik határon, ám akkor a tadzsik határőrség rajtaütése nyomán sikerült 20 fegyverest likvidálni.

Tadzsikisztánban a ’90-es években véres polgárháború zajlott a világi hatalom hívei és az iszlámista ellenzék között. Az utóbbi hetekben ismét aktivizálódtak a radikális iszlám hívei a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban. 

Cimkék: tálibok, Tadzsikisztán, Üzbegisztán Iszlám mozgalma
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat