OROSZVILAG.HU


Szaakasvilit állítsák bíróság elé!

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-10-07 11:31:56  |  
Gyóni Gábor

Szaakasvilit állítsák bíróság elé!

Grúz ellenzékiek nem látnak más kiutat

Szaakasvilit állítsák bíróság elé!

Az ellenzéki grúz Munkáspárt keresetet nyújtott be a Hágai Nemzetközi Bíróságon Mihail Szaakasvili grúz elnök ellen, azzal, hogy tartóztassák le az államfőt. A vád: az emberiség és Grúzia polgárai elleni bűncselekmények. A kereset benyújtása lényegében a grúziai alkotmánymódosítással egy időben történt, amely lehetővé teszi Szaakasvili számára, hogy 2013 után is megőrizze hatalmát, immár miniszterelnökként.

Salva Natelasvili, a Munkáspárt vezetője szerint Grúziának végre meg kell szabadulnia attól a „pokoltól”, amit Szaakasvili kormányzása jelent az ország számára. A munkáspártiak szerint a nemzetközi bíróság jelenti az egyetlen esélyt, hogy megszabaduljanak Szaakasvilitől polgárháború nélkül.

A Munkáspárt, állítása szerint, bizonyítékokkal is rendelkezik Szaakasvili bűntetteire vonatkozóan, szerintük a grúz hatóságok kémiai fegyvert is bevetettek 2007 novemberében, az ellenzéki tüntetések szétverésekor, majd 2008-ban a grúz hadsereg lebombázta Chinvali „grúz várost” (Dél-Oszétia fővárosát), grúz állampolgárok életét kioltva.

 

(Kommerszant)

Cimkék: grúz Munkáspárt, Szaakasvili, Grúzia
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat