OROSZVILAG.HU


ENSZ kritika Észtországnak 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-10-20 21:55:21  |  
Oroszvilag.hu

ENSZ kritika Észtországnak 

Hátrányos helyzetű nem észtek 

 ENSZ kritika Észtországnak 

Az ENSZ a kisebbségek helyzetének javítására vonatkozóan fogalmazott meg ajánlásokat Észtország számára a faji diszkrimáció csökkentése céljából. Az ENSZ szerint szükséges lenne az észt nyelvtörvény által kiszabott bírság eltekintésétől a törvény megsértése esetén, és további ingyenes nyelvi kurzusokat kellene szervezni az államnyelvet (az észtet) nem ismerők számára. Az ENSZ  - noha elismeri Tallinn integrációs ügyben tett erőfeszítéseit - szerint az észt nyelv használatának erőltetése és a nyelvi szankciók nem feltétlen szükséges intézkedések. Az állásfoglalás szerint jövő év augusztusáig likvidálni kellene a balti országban a Nyelvi Felügyelőséget és el kellene tekinteni a bírság kiszabásától a nyelvtörvényt megsértők számára.

Az ENSZ szerint szükség lenne az állampolgársági procedúra könnyítésére is, főként azon személyek esetében, akik Észtországban születtek. Az ENSZ jelentése kitér arra is, hogy a balti országban alacsonyan reprezentált a kisebbségek részvétele az ország politikai életében.

Az észt Nyelvi Felügyelőség szerint az ENSZ jelentése nem felel meg a valóságnak, hiszen Észtországban a helyi törvényhozásokban magasan reprezentáltak a nem észtek is. Sőt, a hivatal szerint éppen ellenkező a probléma, az, hogy Észtország néhány közigazgatási egységében, például Idu-Virumaa területén „korlátozottak a lehetőségek az észt nyelvű érintkezésre.”

Az észtországi Emberi Jogi Információs Központ vezetője, Alekszej Szemjonov szerint viszont a hivatalos Tallinn igyekszik elhallgatni azokat az ajánlásokat, amelyeket az ENSZ fogalmazott meg a faji megkülönböztetés elleni harcban, és a tallinni külügyminisztérium által közzétett összefoglaló sokkal enyhébb tónusú, mint az eredeti jelentés.

 

(postimees.ee)

Cimkék: Észtország
Országok: Észtország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat