OROSZVILAG.HU


Rahmon-Putyin találkozó Dusanbéban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-11-26 11:24:53  |  
Gyóni Gábor

Rahmon-Putyin találkozó Dusanbéban 

Bővülhet az orosz katonai jelenlét Tadzsikisztánban 

 Rahmon-Putyin találkozó Dusanbéban 

 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök minapi dusanbei vizitjén a gazdasági kapcsolatok elmélyítése mellett a tadzsik-orosz katonai együttműködés bővítéséről tárgyalt Emomali Rahmon tadzsik államfővel. Oroszország megkaphatja az Ajni repülőteret, cserébe Moszkva befektetésekkel segíti a közép-ázsiai ország gazdaságát

Vlagyimir Putyin a Sanghaji Szervezet országainak kormányfői találkozójára érkezett Dusanbébe, a legnagyobb figyelem mégis a Rahmon-Putyin találkozót övezte, amelytől a mostanság fagyos tadzsik-orosz viszony javulását várták.

Tadzsikisztán az orosz olajexportra kivetett vám csökkentésében érdekelt, ugyanakkor energetikai projektekben – a Pamírban épülő vízerőművek megvalósításában - látná szívesen az orosz részvételt.

Noha néhány éve éppen az erőművek miatt hűlt le a tadzsik-orosz viszony: 2004-ben az akkor még elnök Vlagyimir Putyin 2 milliárd dollárnyi hitelt ígért a roguni vízerőmű felépítéséhez, amit végül nem utaltak át...

A legnagyobb jelentőségű talán mégis a katonai együttműködés a két ország között. Az Ajni repülőtér bérbeadása már régi ügy, a lehetséges bérlők között felmerült az USA és India is, ám Rahmon elnök legutóbbi oroszországi vizitjén Moszkvának ígérte az objektum átadását.

Dusanbénak is érdeke, hogy bővüljön a külföldi (orosz) katonai jelenlét Tadzsikisztánban, egyrészt az afgán-tadzsik határ átjárhatósága miatt, másrészt mert rendkívül feszült a viszony Üzbegisztánnal is, amelyet visszatarthat a meggondolatlan lépésektől a hangsúlyozottabb orosz katonai jelenlét Tadzsikisztánban.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: tadzsik-orosz viszony, Emomali Rahmon, Vlagyimir Putyin
Országok: Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat