OROSZVILAG.HU


Pravoszláv expanzió Kazahsztánban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-03 12:26:15  |  
Gyóni Gábor

Pravoszláv expanzió Kazahsztánban 

Versengés a lelkekért

 Pravoszláv expanzió Kazahsztánban 

Az utóbbi időben a pravoszláv egyház erőteljes expanziója észlelhető Kazahsztánban, ennek egyik újabb eleme Alekszandr asztanai metropolita legújabb rendelkezése, miszerint a kazahsztáni pravoszláv templomokban a jövőben a misét az egyházi szláv mellett kazah nyelven is megtartják. A metropolita arra is ígéretet tett, a jövőben kazah nyelven fognak kiadni teológiai irodalmat, és kazah nyelven is elérhetők lesznek internetes felületeik.

A rendelkezés ellen tiltakoztak a kazahsztáni muszlim vezetők, mondván, az a kazahok pravoszláv hitre térítését készíti elő.

Az Orosz Pravoszláv Egyház kazahsztáni tevékenysége valóban megélénkült az elmúlt egy évben. Januárban szentelte föl Kirill pátriárka az asztanai, 4 ezer ember befogadására alkalmas Uszpenszkij székesegyházat, amely méreteiben a Nur-Sztana nagymecsettel vetekszik. A kazahsztáni metropóliát is idén júliusban hozták létre, s a jelenlegi három helyett a jövőben nyolc pravoszláv püspökség lesz majd Kazahsztánban. Kazahsztán legnagyobb városában, Alma-Atában pedig szemináriumot nyitottak, amely kazah nyelven is képezi a leedő egyházi személyeket.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: pravoszlávia, Kazahsztán,
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat