OROSZVILAG.HU


A korrupció fojtogatja Közép-Ázsiát 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-04 12:01:22  |  
Gyóni Gábor

A korrupció fojtogatja Közép-Ázsiát 

Az elit fényűzése nem ismer határokat

 A korrupció fojtogatja Közép-Ázsiát 

Egyre több országra vonatkozóan jelennek meg a WikiLeaks által megszerzett amerikai diplomáciai iratok, s most már a posztszovjet Közép-Ázsiára vonatkozóan is napvilágot látott néhány dokumentum, melyek betekintést engednek a térség elitjének életébe.

Egy 2008-as asztanai keltezésű dokumentum például a kazah politikai elit korruptságát és pazarlását leplezi le. Eszerint a kazah elit tagjai számolatlanul és egymással versengve szórják a pénzt. Nem kivétel ezalól Nurszultan Nazarbajev kazah elnök sem, aki egyik asztanai elit ingatlanát azért adta el, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban vásároljon palotát magának. Elton John amerikai előadóművész pedig speciálisan azért repült Kazahsztánba, hogy fellépjen Nazarbajev rokonának, Timur Kulibajevnek a születésnapján. Szó esik arról is, hogy egy alkalommal, 2008-ban a kazah miniszterelnök, Karim Maszimov és a védelmi miniszter Danyial Ahmetov a sárga földig leitták magukat egy asztanai éjszakai klubban és részegen tárgyaltak a Pentagon képviselőjével.

A dokumentumok szerint az USA stratégiailag fontos országnak tekinti Kazahsztánt, ám a kazah elit korruptsága olyan fokú, ami már-már az ország biztonságát veszélyezteti.

A Kirgizisztánra vonatkozó iratok szintén a helyi elit korruptságát tárják fel. Egy 2008-as, tehát még a Bakijev-korszakból származó diplomáciai távirat szerint Kirgizisztánban semmilyen üzleti tevékenységet nem lehet folytatni anélkül, hogy a bevételeket megosztanák az elnök fiával, Makszim Bakijevvel.

 

(ferghana.ru)

Cimkék: Nurszultan Nazarbajev, Makszim Bakijev
Országok: Kazahsztán Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat