OROSZVILAG.HU


Oroszbarát koalíció Moldovában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-06 11:12:38  |  
Gyóni Gábor

Oroszbarát koalíció Moldovában

Oda Bukarest nagyromán álmainak?

Oroszbarát koalíció Moldovában

 

Moldovában a kommunisták és a demokraták alakíthatnak koalíciót a november végén tartott választások után – jelentette be Kisinyovban Vlagyimir Voronyin kommunista pártvezető, volt moldáv elnök. A választást a kommunisták nyerték meg 39 %-os eredménnyel, a centrista demokraták a szavazatok 12 %-át kapták meg, a románbarát liberális-demokraták 29 %-ot, a liberálisok 10 %-ot szereztek.

A most létrejövő moldovai koalíció több tekintetben is rendkívüli. Egyrészt, mert az eddig a románbarát erőkkel együttműködő demokraták „árulása” révén valósul meg, másrészt mert Moszkva bábáskodásával jön létre.

A demokraták eddig az „Szövetség az európai integrációért” koalíció tagjai voltak együtt a liberálisokkal és liberális-demokratákkal, igaz, ellentétben a románbarát liberálisokkal a demokraták ragaszkodnak Moldova önálló államiságának megőrzéséhez.

Az orosz Elnöki Adminisztráció vezetője, a hét végét tárgyalásokkal Kisinyovban töltő Szergej Nariskin munkálkodott a demokrata-kommunista szövetség létrehozásán, amely azonban nem tekinthető szilárdnak, mivel a demokraták közül sokan ellenzik a kommunistákkal való szövetséget, és a koalíciónak még mindig nincs elég szavazata ahhoz, hogy elnököt válasszon. A demokrata-kommunista összefogás összesen 57 helyet szerezhet a 101 fős törvényhozásban, az államfő megválasztásához viszont 61 szavazat kellene.

Az bizonyos, hogy a demokrata-kommunista koalíció megvalósulása nem okoz örömöt a Moldova bekebelezéséről álmodó Bukarestnek, annál is inkább, mivel Vlagyimir Voronyin kommunista, és Marian Lupu demokrata pártvezér az Oroszországgal való stratégiai kapcsolatok elmélyítése mellett nyilatkoztak.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Vlagyimir Voronyin, Marian Lupu, moldáv kommunista párt
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat