OROSZVILAG.HU


Mégse lesz balközép kormány Moldovában 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-07 12:13:54  |  
Gyóni Gábor

Mégse lesz balközép kormány Moldovában 

Oroszországnak már nincsenek eszközei a nyomásgyakorlásra? 

 Mégse lesz balközép kormány Moldovában 

A demokraták mégsem írják alá a koalíciós megállapodást a kommunistákkal, így minden bizonnyal dugába dől a Moszkva bábáskodásával létrehozandó balközép koalíció Moldovában. Vlagyimir Voronyin volt elnök, a moldovai kommunisták vezetője vasárnap még arról nyilatkozott, hogy megszületett a demokrata – kommunista koalíció, melyet viszont tegnap a demokraták cáfoltak.

A demokrata – kommunista szövetséget az orosz elnöki adminisztráció vezetője, Szergej Nariskin próbálta összekovácsolni hétvégi kisinyovi tárgyalásain.

Viorel Cibotaru kisinyovi politikai elemző szerint Oroszországnak ma már nehezebb nyomást gyakorolnia Moldovára: az ország immár piaci árat fizet a gázért, s a moldáv borok oroszországi betiltása sem olyan nagy tragédia ma már, hiszen Moldova exportjának 50 %-a az EU-ba megy (korábban 80 % Oroszországba iránylott).

Ráadásul ha a kommunisták vennék át ismét Moldova vezetését, akkor megszűnne az EU politikai és pénzügyi támogatása, ami a nyugatorientált fiatalságot élesen a kormány ellen fordítaná – véki az elemző.

Így tehát folytatódnak a tárgyalások a pártok között, s most már nagyobb esélye van annak, hogy a románbarát liberális-demokrata – demokrata – liberális szövetség éled újjá. A kommunisták közben azt követelték, számolják újra a szavazatokat. A kommunisták szerint visszaélések történtek, s a rájuk adott szavazatok mintegy 10 %-t meghamisították.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Szergej Nariskin, Moldova
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat