OROSZVILAG.HU


A Gazprom kimeríti a SOCAR készleteit? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-07 18:10:23  |  
Mezei Bálint

A Gazprom kimeríti a SOCAR készleteit? 

A moszkvai óriás egyre többet kér az azeri tortából 

A Gazprom kimeríti a SOCAR készleteit? A Gazprom kimeríti a SOCAR készleteit?  

Azerbajdzsán nagy valószínűséggel nem szállítja le a Gazpromnak ígért exportgázt

Annak ellenére, hogy a két állami óriáscég, a moszkvai Gazprom és a bakui illetőségű SOCAR még ősszel az azeri exportgáz 2010-es mennyiségét a duplájára, egymilliárd köbméterre emelték, a kitűzött külkereskedelemi célok úgy tűnik elérhetetlenek.

Az idei esztendő során, a január eleje és november vége között eltelt 11 hónapban összesen 760 millió köbméternyi azeri földgáz került a Gazprom rendszerébe, messze elmaradva a kívánatostól. Az eredeti szerződés még „csak” félmilliárd köbméterről szólt, de az azerbajdzsáni források mind nagyobb lekötése érdekében az orosz fél magasabbra emelte a lécet.

A december elsejéig eltelt egy év során a SOCAR által kitermelt és külföldre exportált teljes gázmennyiség 1,35 milliárd köbméterre rúgott. Az előző hónapban, novemberben, például 100,5 millió köbméternyi metánt értékesítettek a térségben.

Oroszország továbbra is az azeri energiahordozók elsőszámú importőre, a SOCAR termelésének mintegy 56 százalékát (760 millió köbméter) kötve le. Novemberben a Gazprom és bakui partnere 61 millió köbméter földgáz adásvételét bonyolították le.

Moszkva mellett Tbiliszi is érdekelt a kaszpi energiahordozók piacán, évesen szinten 292 millió köbméternyi földgázt hoz be Azerbajdzsánból. Szintén jelentős kapacitást nyelnek el az iráni szállítások, még akkor is, ha Teherán egyáltalán nem szorul rá az azeri forrásokra. A kétoldalú transzfer oka az iszlám köztársaságból Nahicsevánba juttatatott gázmennyiség kiegyenlítése, hiszen az autonóm területet Örményország választja el Azerbajdzsántól.

A fenti számokból is kitűnik, hogy a SOCAR éves termelése jelentős tartalékokkal nem rendelkezik, kihasználatlan kapacitásról nem beszélhetünk. Átfogó változást csupán a felvevő országok közti nyilvánvaló erősorrend okozhat, mely kihatással lehet a lefoglalható azeri földgáz mennyiségére. Ha a Gazprom idővel egyre nagyobb részt kap déli szomszédja exportjából, az negatív hatással lehet az európai ellátásra nézve is, nem beszélve a Nabucco-tervről. Feltételezve a moszkvai állami mogul bakui sikerét, utóbbiról lassan nem is lesz értelme beszélni.

(news.az)     

 

Cimkék: Gazprom, SOCAR, Baku, Moszkva, földgáz, metán, export, Nabucco
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat