OROSZVILAG.HU


Klánok, korrupció, szeretők

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-14 12:10:25  |  
Gyóni Gábor

Klánok, korrupció, szeretők

WikiLeaks: fókuszban a posztszovjet Dél

 Klánok, korrupció, szeretők

A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentések nem kímélik a posztszovjet térség muszlim államainak tekintélyuralmú vezetőit, az iratokból betekintést nyerhetünk ezen országok elitjének belső életébe.

Azerbajdzsán például hivatalosan az USA stratégiai partnere és szövetségese a terrorizmus elleni harcban, ugyanakkor jellemző rá a közép-ázsiai országokban is tapasztalható korrupció, az ellenzék elnyomása, a tulajdonelkobzás gyakorlata – állítják amerikai diplomaták.

Ilham Alijev azerbajdzsán elnök a nemzetközi porondon „pragmatikus”, „visszafogott” vezetőként jelenik meg, aki „ravasz és pragmatikus politikát folytat.” A nyugati vezetők előtt kozmopolita színben igyekszik feltűnni, s nagyszerűen beszél angolul. Eközben Azerbajdzsán belpolitikája évről évre tekintélyelvűbb, az ellenzékre egyre nehezebb nyomás helyeződik. 

Fontos szerepet játszik az azerbajdzsáni stabilitás megteremtésében Alijev egyik legközelebbi munkatársa, Ramiz Mehdijev. Az amerikai diplomatáknak bizonyítékaik vannak arra nézvést, hogy Mehdijev személyesen adott utasítást újságírók letartóztatására, mecsetek bezárására. A washingtoni diplomaták szerint Azerbajdzsán gazdasági erőforrásait klánok ellenőrzik. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Pasajev-klán, amely az elnök felesége, Mehriban Alijeva ellenőrzése alatt áll. A klán a a Pasha holding tulajdonosa – ez az azerbajdzsáni bank, biztosítási és építőipari piac egyik legfontosabb szereplője. Mehriban Alijeva egy jótékonysági alapítványt is működtet, amibe „illik” nagyobb összeget befektetni annak, aki azt akarja, hogy ne legyenek gondjai az azerbajdzsán hatóságokkal.

Ilham Alijev felesége, Mehriban Alijeva káprázatos szépségű asszony, ami az amerikai diplomaták figyelmét sem kerülte el. Az egyik jelentés ezt plasztikai műtétek sokaságának tulajdonítja, melyek után az azerbajdzsán first lady arca, úgymond, kifejezéstelenné vált. A diplomata jelentések szerint Alijeva módfelett kihívóan öltözködik, még nyugati mértékkel is, nem beszélve egy muszlim ország társadalmának elvárásairól.

A posztszovjet Üzbegisztán – „rémálom” – olvasható a taskenti jelentésekben. Az országban virágzik a korrupció, a szervezett bűnözés, a kínzások, a gyermekekkel végeztetett rabmunka a gyapotföldeken. Ez mindenestre nem zavarja az Egyesült Államokat, hogy együttműködjön az afganisztáni tranzitot biztosító Taskenttel. Az amerikaiak szerint Iszlam Karimov elnökre nem lehet nyomást gyakorolni, mert az a tranzit elvesztésével járna. Az amerikai diplomaták úgy tudják, az uralkodó klán vagyonát az elnök lánya, Gulnara Karimova felügyeli. A jelentések szerint az elnök lánya, a spanyolországi nagykövetté is kinevezett Gulnara Karimova a „leggyűlöltebb ember az országban”. Gulnara Karimova cége, a Zeromax sápot szed az üzbegisztáni cégektől, ezért a  népnyelv „tolvajok királynőjének nevezi őt.”

Kazahsztán kapcsán az elnök környezetéről szólnak a beszámolók. Eszerint Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek nemrég titokban fiút szült egy gyönyörű fiatal modell. Az elnök rokona, Timur Kulibajev a kazah gazdaság 90 %-át ellenőrzi. Kulibajev születésnapjára Elton Johnt hívta meg koncertezni, a fellépés 1 millió font sterlingbe került. Az amerikai diplomaták szerint a kazah elit tagjai „homo sovieticus” módjára nagyon szeretnek inni.

A Kirgizisztánról szóló jelentések még a Bakijev-klán tavaszi elüldözése előtt készültek. Kirgizisztán az amerikai-orosz geopolitikai versengés kereszttüzében fekszik, s ezzel tisztában vannak a kirgiz elit tagjai is. Kurmanbek Bakijev volt elnök fia, Makszim Bakijev például azzal kérkedett az amerikai diplomaták előtt, hogy pontosan ismeri az oroszok machinációit, s hogy olyan programozói vannak, akik be tudnak hatolni az orosz titkosszolgálatok rendszerébe.

 

(ng.ru)

Cimkék: Azerbajdzsán, Ilham Alijev, Mehriban Alijeva, Üzbegisztán, Iszlam Karimov, Gulnara Karimova, Kazahsztán, Nurszultan Nazarbajev, Kirgizisztán, Kurmanbek Bakijev, Makszim Bakijev,
Országok: Azerbajdzsán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat