OROSZVILAG.HU


Grúzia lenne az új Dubaj

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-15 16:18:01  |  
Mezei Bálint

Grúzia lenne az új Dubaj

Szaakasvili döntött: fő cél a vendéglátóipar fejlesztése

Grúzia lenne az új DubajGrúzia lenne az új Dubaj 

A grúz államfő a helyi média nagyhala: mindenhol ott van, ha kell a tengerparton szónokol a lenyugvó nap fényében

Szaakasvili ezúttal Anaklia fejlesztéséért lobbizik

A grúz államfő hivatali ciklusáénak egyik fő célkitűzése a kiváló földrajzi adottságokkal rendelkező, de meglehetősen elmaradott kaukázusi állam idegenforgalmának felvirágoztatása. Egyik legújabb ötlete éppen a de facto független Abházia határán fekvő, de még Tbiliszi ellenőrzése alatt álló Anaklia vonzáskörzetének turisztikai szabad övezetté alakítása lenne. Ígérete szerint az egykori szovjet Riviéra magaslatait méltóképpen restaurálják, illetve kiépítik a szükséges közúti hálózatot. Ennek kapcsolódó beruházása az anakliai repülőtér tervezete, melynek ünnepélyes alapkőletételén maga Szaakasvili is tiszteletét tette. A kormányzati események rangjára emelt elnöki beszéd a külföldi működő tőke bevonásának szerepét emelte ki. Ha minden igaz, hamarosan átadásra kerül a Potit és Anakliát összekötő főútvonal is.

„Itt nem is olyan sokára kiváló minőségű útjaink, légi és tengeri kikötőink létesülnek, melyeket elsőrangú telekommunikációs rendszerünk köt majd össze. A leendő yacht klubok, bőséges kénes és egyéb ásványvizeink csak növelni fogják az ideérkező turisták számát” – mondta Szaakasvili a meghívott vendégeknek, akik között több, helyi vállalkozó is feltűnt.

Grúzia lenne az új DubajGrúzia lenne az új Dubaj

Abházia közelsége látszólag nem zavarja Szaakasvilit, 2011 végére minden elkészül Anakliában (is)

A grúz kormányzat egyelőre (szokásával ellentétben) nem csak szavakkal támogatja a kétségkívül páratlan fekvésű régió fejlesztését. A szakadár, Moszkva támogatását bíró Abházia közelsége ellenére 15 éves vám- és illetékmentességet ígér mindazon cégeknek, amelyek a terület idegenforgalmába fektetnek be komoly összegeket. Tbiliszi elképzelése szerint az infrastruktúra fejlesztése, illetve adott esetben teljes (újbóli) kiépítése, egészében az állam feladata, de a szállodaláncok letelepedését is jelentős pénzalapokkal támogatnák. Erre rímel az eljárási, valamint engedélyezési költségek felfüggesztése továbbá a 100 szobásnál nagyobb hotelek építtetőinek és fenntartóinak szinte teljes adófüggetlensége.

„Önök csak építkezzenek és alkalmazzanak minél több helybélit. Elsődleges kérésünk inkább egy elvárás: a munkálatok az elkövetkező 18 hónapon belül mindenképp fejeződjenek be. Ugyanis pontosan ebben az időszakban kívánjuk elvégezni a partszakasz állapotjavítását, melynek köszönhetően a strandolók által igénybe vett tengeri sávot 70-80 méterrel kibővíthetjük. 2012-ben már kiváló szezont szeretnénk ünnepelni” – zárta szavait Szaakasvili.

(Rustavi 2)     

Cimkék: Szaakasvili, Tbiliszi, Abházia, idegenforgalom, vendéglátóipar, turizmus, tengerpart
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat