OROSZVILAG.HU


Janukovics nem akar Déli Áramlatot 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-12-27 17:21:13  |  
Mezei Bálint

Janukovics nem akar Déli Áramlatot 

Az EU képes lesz-e újra hinni Ukrajnának? 

 Janukovics nem akar Déli Áramlatot Janukovics nem akar Déli Áramlatot 

Nem kell a Déli Áramlat!

Viktor Janukovics ukrán államfő december 25-án adott nyilatkozatában a Déli Áramlat tervének feladására buzdította Moszkvát, és az így megtakarított összeget a jelenleg is üzemben lévő gázvezetékek felújítására fordítaná. Az Eni és a Gazprom nagyszabású vállalkozásának hátterét éppen az instabil Ukrajna kikapcsolása jelentette, és a beruházást előkészítő fejlesztések már a megvalósítás végső szakaszához érkeztek. Ha minden jól halad, az építkezések 2012 januárjában elindulhatnak.

Janukovics a fentiek ellenére határozottan kitart saját elgondolásai mellett, feltehetően így kívánja megőrizni Kijev történelmi szerepét a Kreml és Brüsszel között folyó energiapolitikai játszmákban. Szerinte az Európai Uniónak és Oroszországnak közösen kell megegyeznie a Déli Áramlat elnapolásáról, egyébként a „projekt saját magától fog bedőlni.”

Az ukrán hatalmi elit próbálkozása egyáltalán nem új keletű, tudják ezt a határ mindkét oldalán. Janukovics kísérletét, hogy továbbra is ez EU-t ellátó vezetékrendszer pulzusán tartsa a kezét, Moszkva sietve visszautasította. Putyin és Medvegyev is megerősítették, hogy a föderáció célja kettős: alternatív útvonalak kialakításával növelni a nyugatra futó exportot, illetve modernizálni a még a szovjet időkben épített földgázvezetékeket.

„Meg kell teremtenünk mindazon feltételeket, politikai és gazdasági kondíciókat, melyek bizonyságul szolgálnak mind az EU, mind Oroszország számára, hogy Ukrajna kiszámítható partner” – állította a nyugati média által oroszbarátként elkönyvelt Janukovics. A legfőbb ukrán közjogi méltóság azonban nem tett említést a Déli Áramlat elsőszámú riválisáról, a Nabuccóról. Ennek egyik lehetséges oka utóbbi megépültének valószínűtlensége, melyet Kijevben sem látnak másként. Kérdés, hogy a Gazprom stratégiai partnereként tevékenykedő Eni hajlandó lenne-e feladni egy lényegében „szerkezetkész” befektetést?

Ukrajna álmait a közelmúlt eseményeinek máig élő emléke törheti össze. A legutóbbi orosz-ukrán gázvita 2009 első negyedévében összesen majd’ fél hónapra zárta el Európában a keleti csapokat. Alekszej Miller, a moszkvai óriáscég főnöke a Kreml ukrajnai fejlesztéseit a helyi állami vállalat, a Naftogaz és a Gazprom egyesüléséhez kötötte. Kijevben egyelőre hallani sem akarnak az ötletről.

(RIA Novosztyi)    

Cimkék: Gazprom, Naftogaz, Eni, Nabucco, Viktor Janukovics, Alekszej Miller, Putyin, Medvegyev, Kreml, Kijev, Moszkva
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat