OROSZVILAG.HU


Banderáért tüntettek Kijevben 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-01-02 10:48:47  |  
Gyóni Gábor

Banderáért tüntettek Kijevben 

Ukrán nacionalista mars

 Banderáért tüntettek Kijevben 

Január 1-én Kijevben mintegy kétezer tüntető rendezett fáklyás felvonulást a város központjában a 102 éve született ukrán nacionalista politikus, Sztyepan Bandera emlékére.

Nem kizárt, hogy banderisták tette volt az újévi éjszakán a zaporozsjei Sztálin-szobor felrobbantása is.

Sztyepan Bandera 1909 január 1-én született Ausztria-Magyarországon (Sztarij Urginov), az Ukrán Nacionalista Szervezet (OUN) vezetője volt. A ’20-as, ’30-as években a kelet-lengyelországi ukrán nacionalista ellenállás egyik vezetője volt, amiért a lengyel hatóságok letartóztatták. 1939-ben a Lengyelországba bevonuló németek szabadították ki. Az OUN-t 1939-1940 folyamán német támogatással a szovjetunióbeli ukránok fellázítására készítették fel.

A Bandera vezetése alatt álló OUN programja élesen orosz-, lengyel-, és zsidóellenes volt, e népektől akarták „megtisztítani” a leendő független Ukrajnát. Berlin 1941-től a gyors keleti hadi sikerek hatására már nem támogatta tovább a független Ukrajna eszméjét, Banderát a németek bebörtönözték. A háború után Bandera az NSZK-ban maradt, Münchenben gyilkolta meg őt egy KGB ügynök 1959-ben.

Viktor Juscsenko ukrán nacionalista elnök 2010 januárjában Banderának az Ukrajna hőse titulust adományozta, ami éles tiltakozásokat váltott ki Nyugaton is.

 

(podrobnosti.ua)

Cimkék: Sztyepan Bandera, OUN
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat