OROSZVILAG.HU


Repressziók a belorusz diákok ellen

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-01-12 15:41:33  |  
Gyóni Gábor

Repressziók a belorusz diákok ellen

Lengyelország és Litvánia kész befogadni ellenzéki diákokat

 Repressziók a belorusz diákok ellen

 

Belaruszban kirúgják azokat a diákokat a felsőoktatási intézményekből, akik a decemberi elnökválasztásokat követően részt vettek az ellenzéki tüntetéseken, illetve zavargásokban.

A Szolidaritás belorusz jogvédő szervezet szerint azokat a diákokat, akiket letartóztattak a december 19-i zavargások során, azonnal kirúgják az oktatási intézményből, azokat, akiket nem fogtak el, de tudnak a tüntetésen való részvételükről, nem engedik levizsgázni. Ezt az információt megerősítette a Diákrada elnevezésű diákszervezet is.

Belaruszban egyébként az összes egyetemista fele egyetlen intézményben, a Belorusz Állami Egyetemen tanul, de a repressziók nemcsak őket érintik.

A kirúgott diákokat - a férfiakat - besorozzák a hadseregbe, a legfőbb egyetem rektorhelyettese szerint azért, hogy „ott okosodjanak.”

A kirúgott ellenzéki beállítottságú diákoknak Európa segíthet, mindenekelőtt a belorussziai érdekeltségekkel rendelkező Lengyelország. Varsó máris jelezte, hogy kész befogadni mintegy 50 belorusz diákot vagy doktoranduszt, de akár egyetemi oktatókat is.

Lengyelország mellé felsorokazott a nemrég még Lukasenkót támogató Litvánia is, amely szintén kész ellenzéki hallgatók befogadására.

Nemcsak a diákok vannak veszélyben az ellenzéki beállítottságú beloruszok közül. A belorusz titkosszolgálat, a KGB január 10-11-én a civil szervezetek és független médiumok munkatársait hallgatta ki a december 19-i zavargásokban való részvétel vádjával.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Belarusz, Litvánia, KGB, belorusz diákok
Országok: Litvánia Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat