OROSZVILAG.HU


Nyelvvita Jerevánban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-02-01 22:25:15  |  
Mezei Bálint

Nyelvvita Jerevánban 

Az új polgármester orosz nyelvtanfolyamot szervezett beosztottjainak

Nyelvvita Jerevánban Nyelvvita Jerevánban 

A polgármester emberei

Jereván - Az örmény főváros új polgármestere, Karen Karapetijan egyik első hivatali lépése máris a közvélemény heves ellenállásába ütközött, miután a városvezetési hivatal alkalmazottait ingyenes orosz nyelvtanfolyamra kötelezte. A kurzus költségeit – a feltételezések szerint - teljes egészében külső forrásból, a moszkvai államszervek alapjaiból fedezik.

A tanfolyam 26 fő részvételével, két héttel ezelőtt, szerdán vette kezdetét. A megnyitón jelen volt Karapetijan és Viktor Krivopuskov, a jereváni orosz nagykövetség befolyásos diplomatája is. A kurzusra nem jelentkezhettek a beosztottak, hanem a legkülönbözőbb illetékes alosztályok állították össze a képzésre felterjesztettek névsorát. Krivopuskov egyben a jereváni Rosszotrudnyicsesztvo-iroda (Федеральное агентство по делам Содружества Независимых Государств, соотечественников, проживающих за рубежом, и по международному гуманитарному сотрудничеству ~ Россотрудничество) vezetője, és az ünnepélyes nyitányon az orosz nyelv tanulásának fontosságáról beszélt, hiszen annak „jobb ismerete javítja a jereváni városigazgatás munkáját.” A 2008-ban Medvegyev elnök alapította és a moszkvai Külügyminisztérium által ellenőrzött szervezet feladata a világban, de elsősorban a FÁK tagállamaiban az orosz nyelv és kultúra ápolása.

A fentiek ellenére a Karapetijan támogatását is élvező tanfolyam okai egyelőre nem világosak, ahogyan az sem, milyen más idegen nyelvek oktatását tervezi a polgármester bevezetni a városházán?  Szuszan Szardariján, a polgármester szóvivője múlt hét péntekig nem nyilatkozott az ügyben, és a hivatal apparátus sem adott ki tisztázó értelmű kommünikét.

Karapetijant tavaly decemberben választották meg Jereván élére. A voksoláson elért győzelme nagyban köszönhető az ArmRosGazprom (Армяно-российское закрытое акционерное общество ~ АрмРосгазпром) támogatásának. Az 1997-ben létrehozott örmény-orosz vegyesvállalat monopóliumot élvez a kaukázusi ország földgázellátásában. A cég részvényeinek több, mint 80 százalékát a Gazprom birtokolja.

A polgármesteri hivatal belső szervezésű orosz kurzusa ellen is tiltakoztak azok, akik a küszöbönálló alkotmánymódosítás miatt emelték fel a szavukat. Véleményük szerint tarthatatlan, hogy a jereváni törvényhozás immár az alaptörvényben szeretné leszögezni az államuk területén működő, szabályozott számú, idegennyelvű iskolák működését. Egyik vezetőjük, Ármen Hovaneszján egyenesen „alkotmányellenesnek” és az örmény nemzeti identitás valamint kultúra szempontjából „destruktívnak” nevezte Karapetijan kezdeményezését. A fenti ellenzéki prominens a vonatkozó alkotmánymódosítást összekapcsolta a Rosszotrudnyicsesztvo jereváni működésével. „Tudtuk, hogy a jogi szabályozás változását egyből ilyen és további ehhez hasonló lépések követik majd. Figyelmeztettünk mindenkit, hogy az idegen oktatási nyelvű iskolákban mesterséges környezetet fognak kialakítani.” Hovaneszján külön kitért Krivopuskov az orosz nyelvhasználattal megjegyzéseire, melyeket „szemtelen imperializmusnak”, új moszkvai birodalmiságnak nevezett.   

Viszontválaszában a megvádolt szervezet nevében Krivopuskov igyekezett eloszlatni a tanfolyam körüli gyanút. Tagadta, hogy a Rosszotrudnyicsesztvónak bármilyen köze is lenne az orosz kurzushoz, de magát a nyelvtanulást továbbra is hasznosnak nevezte. Állítása szerint hazája célja, hogy bővítsék Örményországban az orosz nyelvet beszélők körét, mely a Szovjetunió összeomlása óta drasztikusan szűkült. „Az orosz nyelv nem idegen Örményországban. Ráadásul vitathatatlan szerepe volt az örmény nyelv fejlesztése terén, illetve abban, hogy az örmény irodalmat és kultúrát bevezette a globális civilizáció körforgásába. Az igazság az, hogy ma még minden, amit a világ az örmény nyelvből és kultúrából megkap – mindenekelőtt az irodalom tárgykörében – orosz közvetítéssel kerül elé. Az örmény nyelven írott anyagok az esetek többségében arra várnak, hogy lefordítsák őket oroszra. Az örményről oroszra való fordítóiskolánknak nincs is riválisa a világon.” – jegyezte meg Krivopuskov.

Természetesen Hovaneszján sem maradt adós a viszontválasszal. Ebben Moszkva kezdeményezését a Szovjetunió visszaállítása érdekében tett kísérletnek aposztrofálta: „De nem hibáztathatom ezért az Orosz Föderációt. Csak saját kormányunkat illeti szemrehányás, amiért nem képesek egy független ország vezetőiként viselkedni, és látszatra sorban állnak azért, hogy egy idegen hatalom helyi kormányzói legyenek.”

(asbarez.com) 

Cimkék: Karen Karapetijan, Jereván, Moszkva, imperializmus, Viktor Krivopuskov, Rosszotrudnyicsesztvo, ArmRosGazprom, orosz nyelvtafolyam
Országok: Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat