OROSZVILAG.HU


Provokáció volt az 1991-es vilniusi vérengzés? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-02-17 16:18:37  |  
Oroszvilag.hu

Provokáció volt az 1991-es vilniusi vérengzés? 

Börtönt is kaphat a litván politikus a hivatalos interpretáció megkérdőjelezéséért

 Provokáció volt az 1991-es vilniusi vérengzés? 

 

Akár börtönbe is kerülhet az a litván politikus, aki megkérdőjelezte a húsz évvel ezelőtti vilniusi vérengzés hivatalos interpretációját.

1991. január 12-13-án a szovjet alkotmány helyreállítása céljából szovjet csapatok foglalták el a litván fővárost, a vilniusi TV-torony ostroma során 15 ember meghalt, több százan megsebesültek.

Algirdas Paleckis litván politikus szerint viszont a vilniusi vérengzés litván provokáció volt, azzal a céllal, hogy Vilnius elnyerje a nemzetközi közvélemény támogatását. Paleckis szemtanúkra és a litván nemzetbiztonsági bizottság volt vezetőjére hivatkozik, akik azt állítják, a vilniusi TV torony ostroma idején a litván kormány emberei lőttek a tömegre a házak tetejéről.

Paleckis alternatív véleménye miatt két évre börtönt is kaphat, mert a litván törvények tiltják a népirtás, az emberiség elleni bűncselekmények, katonai bűntettek tagadását. Bár Paleckisnek mentelmi joga van, ő maga önként lemondott erről és kész bíróság elé állni.

Ceslovas Laurinavicius litván történész szerint Paleckis provokál, ám szavaiban „van bizonyos logika, hiszen a litván vezetők valóban provokálták a szovjeteket.”

 

(rt.com)

 

 

Cimkék: Vilnius, 1991 január, vilniusi vérengzés
Országok: Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat