OROSZVILAG.HU


Juscsenko miniszterelnök lesz? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-03-03 12:23:24  |  
Gyóni Gábor

Juscsenko miniszterelnök lesz? 

Visszatérhet a belpolitikába a volt ukrán elnök 

 Juscsenko miniszterelnök lesz? 

Viktor Juscsenko volt ukrán elnök visszatérhet az ukrán belpolitikába, mégpedig miniszterelnökként – értesült a Nyezaviszimaja Gazeta.

Juscsenko esetleges miniszterelnökké kinevezéséről először Nyikolaj Katerincsuk, az ukrán Európai Párt elnöke beszélt egy hete. További jelzésértékű momentum, hogy Janukovics néhány napja elődeivel, Leonyid Kravcsukkal, Leonyid Kucsmával és Viktor Juscsenkóval folytatott tárgyalásokat, majd február végén személyesen köszöntette fel Jucsenkót születésnapja alkalmából.

A Nyezaviszimaja Gazeta az elnökhöz közeli forrásokra hivatkozva állítja, hogy már folynak a tárgyalások Janukovics és Juscsenko között a miniszterelnöki kinevezésről.

Janukovics számára előnyös lenne Juscsenko visszatérése, ezt üdvözülnék az EU-ban és az USA-ban is, hiszen az ukrán nacionalista Juscsenkót „liberális, piacbarát, demokrata” politikusként könyvelték el Nyugaton. Juscsenko visszatérése semlegesítené a Timosenko elleni támadások visszhangját is.

Az Ukrajna előző elnöke, Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics közötti viszony korrektnek mondható, szemben Juscsenko és (elvben politikai szövetségese) Timosenko kapcsolatával. A 2010-es ukrajnai elnökválasztásokon a vereséget szenvedő Juscsenko nem volt hajlandó támogatni a szintén nyugatbarát Timosenkót, amivel lényegében Janukovics kampányához nyújtott segítséget.

 

(segodnya.ua)

Cimkék: Viktor Juscsenko, Viktor Janukovics
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat