OROSZVILAG.HU


Grúz-orosz tárgyalások a WTO tagságról

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-03-09 13:38:40  |  
Kecskeméti Gábor

Grúz-orosz tárgyalások a WTO tagságról

Engesztelhetetlen ellentétek? 

 400

 

A hét közepén Bernben kezdődnek meg a tárgyalások Oroszország és Grúzia között arról, hogy Oroszország milyen feltételek mellett lehet a WTO (World Trade Organization = Világkereskedelmi Szervezet) tagja. Grúzia csak annak fejében hajlandó Oroszország WTO belépése mellett voksolni, ha az hozzájárul grúz vámosok állomásoztatásához Abháziában és Dél-Oszétiában.

Mihail Szaakasvili grúz elnök szóvivője szerint a WTO egyik legfőbb elve a kétoldalú kereskedelem átláthatósága, ezért „Grúziának joga van tudni, hogy milyen áruk érkeznek és hagyják el Abházia és Chinvali régiókat”. Hogy a megfigyelést pontosan hogyan végeznék, arra a berni tárgyalások során ki fognak térni, jelentette ki a szóvivő.

Oroszország számára természetesen elfogadhatatlan a grúz követelés: a 2008-as kaukázusi háború óta Oroszország szuverén államként kezeli a két szakadár, egykori grúz régiót. Grúzia ezzel szemben Abháziát és Dél-Oszétiát két, Oroszország által jogtalanul megszállt grúz tartománynak tartja.

Oroszország belépését ez a politikai ellentét igencsak megnehezítheti, mivel Grúzia már a WTO tagja, s mint tagállam, megvétózhatja az Orosz Föderáció felvételét, mivel a WTO alapszabálya szerint egy új tagállam felvételéhez az összes tagállam támogató szavazata szükséges.

(aktuell.ru) 

 

 

Cimkék: WTO, Oroszország, Grúzia
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat