OROSZVILAG.HU


Lviv: a Nagy Honvédő Háború csak "mítosz"

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-04-06 14:51:00  |  
Gyóni Gábor

Lviv: a Nagy Honvédő Háború csak "mítosz"

Az ukrán nacionalizmus központjában tiltva lesz a vörös zászló

 Lviv: a Nagy Honvédő Háború csak "mítosz"

A nyugat-ukrajnai nacionalizmus fő városában, Lvivben (Lemberg, Lvov) a megyei közgyűlés nemtetszését fejezte ki a második világháborús győzelmi ünnepségek kapcsán, „mítosznak” nevezve a Nagy Honvédő Háborút és betiltva a vörös zászló kitűzését május 9-én.

A nyugat-ukrajnai politikusok elfogadták azt a javaslatot, miszerint „A szovjet mítoszokat meg kell semmisíteni”, ez válasz volt egy ukrán kommunista parlamenti képviselőindítványára, aki szerint meg kell örökíteni a második világháborús győzelem emlékét Ukrajnában, ennek részeként pedig a szovjet vörös zászlót is kilobogózták volna május 9-én.

A zsitomiri megyei, valamint az odesszai és szevasztopoli városi tanácsok már határozatot hoztak a vörös zászló kitűzéséről május 9-én. A lvovi megyei képviselők mindezt „összeesküvésnek” tartják, melyet olyan politikusok indítványoztak, akik valójában Oroszország érdekeit képviselik. A lembergiek szerint a második világháborús Nagy Honvédő háború csak „mítosz”, és az ukránok számára egyáltalán nem jelent ünnepet. Az ukrán politikusok szerint a szovjetek nem a hazáért vagy Sztálinért mentek harcba, hanem mert hátulról lőtték őket az NKVD egységei. Az ukránok ugyan segítettek legyőzni Hitlert, de Sztálin mégis elnyomta az ukrán függetlenséget – állítják a lvivi képviselők, akik azt követelik a központi hatalomtól: vessen véget a „szovjet mítoszok, mint például a Nagy Honvédő Háború vagy a május 9-i győzelem” ünneplésének.

 

(segodnya.ua)

Cimkék: Lvov, Lviv, Lemberg, ukrán nacionalizmus, Nagy Honvédő Háború
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat