OROSZVILAG.HU


Fasiszta fészekből turistalátványosság? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-04-11 13:41:28  |  
Gyóni Gábor

Fasiszta fészekből turistalátványosság? 

Megnyitnák Hitler vinnyicai bunkerét a turisták előtt

 Fasiszta fészekből turistalátványosság? 

 

Az ukrajnai Vinnyica megye vezetői turistalátványosságot teremtenének Adolf Hitler náci diktátor (1933 – 1945) egykori titkos bunkeréből, ami Vinnyica város közelében található. Hitler egykori titkos hadiszállása Vinnyicától 8 km-re fekszik, Kolo-Mihajlovka és Sztrizsava falu közelében. A titkosított objektumról úgy tudni, 7 emelet mélyen nyúlik a föld alá, s egy 1990-es kutatóexpedíció tagjain kívül szinte senki nem fordult meg benne a háború óta.

A náci diktátor bunkerét 1941 ősze és 1942 tavasza között építette több ezer, helyi lakosokból összeválogatott és a koncentrációs táborokból a helyszínre vitt kényszermunkás, akiket a bunker elkészülte után agyonlőttek.

Hitler kétszer vagy háromszor tartózkodott a vinnyicai bunkerban, először 1942 nyara és ősze között lényegében főhadiszállásként funkcionált, 1943 február-márciusa között is innen vezette a hadműveleteket, végül, „bizonyos adatok szerint” 1943 augusztusában is megfordult az ukrajnai főhadiszálláson, amit 1944 márciusában a visszavonuló német agresszorok felrobbantottak.

Vinnyica felszabadítása (1944 március) után, meg nem erősített információk szerint, a szovjetek is feltérképezték a bunkert, de nem tudták átkutatni az összes helyiséget. Ezután a bunkert állítólag aláaknázták és betontömbökkel öntötték tele.

Jelenleg is ebben az állapotban van a bunker, néhány betontömb látható az erdő mélyén. Már a 2000-es évek elején meg akarták nyitni a bunkert a vinnyicai vezetők a turisták előtt, azonban ettől visszatartotta őket a helyi lakosság félelme, akik – hitet adva asztrológusok és csillagjósok próféciáinak – elhitték, hogy Hitler bunkerének megnyitása után „valami szörnyű katasztrófa” fog történni.

A vinnyicai vezetők tíz év után leporolták az ötletet: terveik szerint turistáknak mutatnák be Hitler egykori betonbunkerét, s egy emlékhelyet is létrehoznának mellette, amely a nácizmus áldozatainak állítana emléket. „Meg kell mutatni a fasiszta ellenség arcát, akit legyőzött népünk.” – indokolta a javaslatot Nyikolaj Dzsiga vinnyicai vezető. Arról nincs szó, hogy magát a bunkert is megnyitnák, egyelőre csak a betrontömböket láthatnák az érdeklődök.

Nem mindenki fogadja jó szívvel Ukrajnában a vinnyicai Hitler-bunker megnyitását. Pjotr Szimonenko ukrajnai kommunista vezető szerint a veteránok megcsúfolását jelentené, hogy turisztikai látványosságot kívánnak teremteni a „fasizmus fészkéből”, és Kijev bevatkozását kérte, megakadályozandó a projektet.

A legnagyobb ukrán kormánypárt, a Régiók Pártja azonban nem kíván beavatkozni a vinnyicai fejleményekbe: „Hogy hol legyenek a turisztikai útvonalak, kinek állítsanak szobrot, hogy nevezzék az utcákat, hogyan cseréljék a lámpákat a lépcsőházaknál – az ilyen jellegű kérdéseket a helyi vezetőknek kell eldönteniük.” – mondta a Régiók Pártja egyik vezető politikusa, Mihail Csecsetov.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Vinnyica, Hitler, bunker
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat