OROSZVILAG.HU


Ukrajnát is eléri a "Harag napja"

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-12 11:33:41  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajnát is eléri a "Harag napja"

A sokkterápia következményei

Ukrajnát is eléri a "Harag napja"

 

Szombaton Ukrajnában tömegtüntetések kezdődnek a „Harag napja” néven, melyeken a szakszervezetek mellett vállalkozók is részt vesznek majd. A „Harag napja” során a gazdasági jellegű problémák mellett politikai jellegű követelések is felmerülhetnek majd.

A tüntetések fő oka a Janukovics-féle vezetés által, az IMF-el kötött megállapodás értelmében gyakorolt megszorító politika, valamint az elnök hatalomkoncentrációja.

Ukrajnában az elmúlt egy évben jelentősen emelkedtek a kommunális szolgáltatások díjai, az áram, a gáz, a víz díja, melyeket a növekvő fizetések sem tudnak ellensúlyozni. Eközben a korrupció továbbra is hatalmas, s az ellenzékkel szemben valóságos hajtóvadászatot indítottak.

A lakosság vállaira rakott terhek egyre csak nőnek, az ukránok 60 %-a ma rosszabbul él, mint egy éve, miközben a milliomosok és milliárdosok száma soha nem látott mértékben gyarapszik. Lényegében a társadalom minden csoportjában nagy az elégedetlenség az ún. „oligarchákkal” szemben, a társadalom tűrőképessége a „reformokkal” szemben egyre csökken.

A Janukovicsot támogató koalíció is megrendülni látszik, hiszen a kormánypárti kommunisták maguk is részt vesznek az ellenzéki tüntetéseken.

A hatalom eközben a „külső ellenségben” véli megtalálni a problémák okát. A koalíció fő erejét adó Régiók Pártja parlamenti frakcióvezetője például Soros Györgyöt vádolta meg azzal, hogy „forradalmárokat” készített fel, akiknek az lenne a feladatuk, hogy az észak-afrikai megmozdulások mintájára zavargásokat vezényeljenek le Ukrajnában is.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Ukrajna, tüntetések, Viktor Janukovics, Régiók Pártja
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat