OROSZVILAG.HU


Közép-Ázsiában nem lesz forradalom

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-12 12:47:42  |  
Oroszvilag.hu

Közép-Ázsiában nem lesz forradalom

Az amerikai Kongresszus szerint

Közép-Ázsiában nem lesz forradalom

 

Az Egyesült Államok Kongresszusában szakértők bevonásával tanácskozást tartottak arról, hogy átterjedhetnek-e az észak-afrikai forradalmak a posztszovjet Közép-Ázsia országaira? Robert Blake, az amerikai külügyminiszter Dél- és Közép-Ázsia szakértőjének összegzése szerint, bár sok közös vonás van Észak-Afrika és Közép-Ázsia között, a történelmi és kulturális különbségek okán mégsem kell tartani az „arab tavasz” átterjedéséről Közép-Ázsiába.

A hasonlóság Észak-Afrika és a posztszovjet Közép-Ázsia között annyiban kimutatható, hogy mindkét régióban magas a munkanélküliség, a szegénység, a korrupció, valamint igen nagy a fiatal népesség aránya.

Van azonban három fontos különbség a két régió között: Egyiptomban és Tunéziában a munkanélküliség jóval magasabb volt, mint Közép-Ázsiában. Másrészt a közép-ázsiai munkaképes lakosság jelentős része Oroszországban dolgozik vendégmunkásként. Harmadrészt Kazahsztán és Türkmenisztán energetikai tartalékai lehetővé teszik a válsághelyzet enyhítését.

Ezen felül az internethasználat Közép-Ázsiában még meglehetősen alacsony. Kazahsztánban, ahol a legnagyobb a lakosság hozzáférése a világhálóhoz, a népesség mindössze 14 %-a rendelkezik internetes kapcsolattal.

 

(ferghana.ru)

Cimkék: Közép-Ázsia, forradalom
Országok: Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat