OROSZVILAG.HU


Amerika ellen tüntettek a grúz ellenzékiek 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-17 12:50:48  |  
Oroszvilag.hu

Amerika ellen tüntettek a grúz ellenzékiek 

Miért támogatja Washington feltétlenül a Szaakasvili-rezsimet? 

 Amerika ellen tüntettek a grúz ellenzékiek 

Hétfőn Tbilisziben az amerikai követség előtt rendezett tüntetést a Szaakasvili-ellenes Grúz Párt, a megmozduláshoz más grúz ellenzéki szervezetek is csatlakoztak.

A Grúz Párt a radikális grúz ellenzékhez tartozik, vezetője Iraklij Okruasvili, Mihail Szaakasvili elnök egykori támogatója, volt grúz hadügyminiszter. A radikális ellenzéki Grúz Párt, valamint a Nino Burzsanadze egykori parlamenti elnök (szintén Szaakasvili egykori támogatója) és Nonna Gaprindasvili legendás sakkozó által vezetett Népi Gyűlés a jelenlegi grúz államfő minél előbbi eltávolítását követelik.

Ettől eltér a konstruktív ellenzék magatartása, amely kész a hatalommal való tárgyalásra, s nem törekszik annak mielőbbi megdöntésére.

A 7-9 %-os népszerűségű grúz Munkáspárt nem sorolható egyik táborba sem, hiszen a hatalommal és az ellenzékkel szemben egyaránt bizalmatlan.

A szétforgácsolódott grúz ellenzék jóformán csak abban ért egyet, hogy a Szaakasvili-rezsimet le kell váltani, s hogy a grúz elnök nagyrészt csak Washington jóvoltából maradhatott 2003-2004-től, a „rózsás forradalomtól” kezdve egészen eddig hatalmon. A Grúz Párt a mostani demonstráción azt követelte a Fehér Háztól: ne támogassa tovább Szaakasvilit, aki elcsalta a választásokat, terrorizálja a lakosságot és az üzleti életet. A Grúz Párt amerikai követségnek átadott levelében pedig ez szerepel: „Az USA nem akadályozta meg, hogy Grúzia kalandor háborút kezdjen. Oroszország elvette tőlünk területeink egy részét, az Egyesült Államok támogatásával pedig elveszik szabadságunk is.”

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Mihail Szaakasvili, USA, Grúz Párt
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat