OROSZVILAG.HU


Litvánia - demográfiai vészhelyzet 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-21 11:18:24  |  
Gyóni Gábor

Litvánia - demográfiai vészhelyzet 

Rohamosan apad az ország népessége

 Litvánia - demográfiai vészhelyzet 

Litvániában tavasszal népszámlálásra került sor, amely a legrosszabb várakozásokat is alulmúlta a népesség számának alakulását illetően. 1989-ben még 3,67 millió fő volt Litvánia lakossága, 2001-ben 3,48 millió, 2011-ben viszont már csak – előzetes adatok szerint -  3 millió 58 ezer fő. Azaz az elmúlt 10 évben ismét 400 ezer fővel, több mint 10 %-al csökkent a balti ország népessége. A sajtóban először olyan adatok jelentek meg, miszerint Litvánia lakossága 2,7 millióra apadt, de ezt később korrigálták.

A szovjet korszakban folyamatosan nőtt a köztársaság lakossága, az elmúlt húsz évben folytatott neoliberális gazdaságpolitika azonban meghozta „gyümölcseit”. A magas munkanélküliség és az alacsony fizetések miatt a litvánok tömegesen hagyják el az országot és mennek Nyugatra a jobb élet reményében. A lakosságát számához képest Litvániában legmagasabb az elvándorlók száma, évi 60 ezer fő.

Rajmondas Kuodis, a Litván Központi Bank igazgatóhelyettese szerint a litvánok nyugatra áramlásának nemcsak gazdasági okai vannak, hanem morálisak is. Az emberek nem akarnak egy olyan országban élni, ahol ilyen nagyok a szociális különbségek, a korrupció, az elit megvetése az „egyszerű emberek” felé.

 

(regnum.ru)

Cimkék: Litvánia, demográfia, népszámlálás, 2011
Országok: Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat