OROSZVILAG.HU


Totális megfigyelés Litvániában? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-21 11:47:52  |  
Oroszvilag.hu

Totális megfigyelés Litvániában? 

Kiterjedt mértékű telefonlehallgatás

 Totális megfigyelés Litvániában? 

Az Európai Parlament egyik bizottságának jelentése szerint Litvániában – amely ország előszeretettel pozícionálja magát a demokrácia őrének szerepében a posztszovjet térségben – legnagyobb mértékű a társadalom megfigyelése az EU országain belül. 2008-ban például a titkosszolgálatok 85 ezer alkalommal fordultak a mobilszolgáltatókhoz azzal, hogy adatokat kérjenek a felhasználókról. Összehasonlításképpen: a 82 milliós Németországban ez 12 ezerszer, a 11 milliós Görögországban 584 alkalommal fordult elő.

Stanislovas Stulpinas litván ügyész szerint ezek az adatok azt bizonyítják, hogy Litvániában lényegében totális megfigyelés alatt áll a lakosság.

A Respublika c. lap tudósítása szerint a helyzet olyannyira komoly, hogy Litvániában az újságírók félnek telefonon beszélni egymással a fontos ügyekről.

Az amerikai Electronic Privacy Information Center és a brit Privacy International kutatásaikban szintén arra jutottak, hogy Litvánia az egyik olyan ország a világon, ahol a legaktívabb gyakorlat a telefonos lehallgatás. Litvánia csak olyan országokkal illeszthető egy sorba ezen a téren, mint az USA, Nagy-Britannia, Oroszország, Svédország, Szingapúr, Kína, ahol szintén igen elterjedt praktika a telefonok lehallgatása.

 

(regnum.ru)

Cimkék:
Országok: Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat