OROSZVILAG.HU


Baku nem mindenáron akarja a Nabuccót

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-25 12:00:54  |  
Oroszvilag.hu

Baku nem mindenáron akarja a Nabuccót

Politikai támogatást vár Karabah ügyében? 

 Baku nem mindenáron akarja a Nabuccót

Az azerbajdzsán állami olajtársaság (SOCAR, GNKAR) elnöke, Rovnag Abdullajev szerint Azerbajdzsán, lehetséges, nem a tervezett, Oroszországot megkerülő Nabucco gázvezetéket veszi igénybe, hanem más, számára előnyösebb útvonalakat, hogy Nyugatra exportálja a területén található földgázt.

Raszim Muszabekov azerbajdzsán parlamenti képviselő és politológus egy bakui lapnak adott interjújában pedig úgy nyilatkozott, hogy Azerbajdzsán nem fog csak azért csatlakozni a Nabuccóhoz, hogy ezzel elnyerje az európaiak tetszését. Baku számára sokkal fontosabbak a saját érdekei, választási lehetőség pedig van, hiszen a Nabucco mellett az AGRI (Azerbajdzsán, Grúzia, Románia) és a transzadriai ITGI szállítási útvonal lehetősége is felmerült.

Muszabekov szerint Azerbajdzsán politikai támogatást vár Európától Hegyi-Karabah kérdésében. „Sajnos, ezt nem látjuk. Akkor viszont felvetődik a kérdés, miért kell Azerbajdzsánnak az európai érdekek mentén cselekednie, ha nem kap cserébe semmit? Ha az Európai Unió nem támogatja Azerbajdzsánt Karabah ügyében, akkor nem számíthat Baku támogatására energiabiztonsági kérdésekben." – jelentette ki Muszabekov.

 

(regnum.ru)

Cimkék: Azerbajdzsán, Nabucco, SOCAR,
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat