OROSZVILAG.HU


Kazah jelölt az IMF élére 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-26 14:32:33  |  
Kecskeméti Gábor

Kazah jelölt az IMF élére 

Támogatni fog-e a Nyugat egy nem nyugati jelöltet? 

 Kazah jelölt az IMF élére 

A Független Államok Közössége a kazah nemzeti bank elnökét, Grigorij Marcsenkót jelölteti a IMF (Nemzetközi Valutaalap) élére, miután annak korábbi elnöke, Dominique Strauss-Kahn előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe került az Egyesült Államokban.

Marcsenko a saját jelöléséről mindössze egy sms-ben értesült, amit a kazah miniszterelnök, Karim Masszimov küldött neki. Marcsenko elnöksége esetén egyértelműen az várható, hogy a dinamikus tempóban növekvő, úgynevezett „fejlődő országok” befolyásukat növelnék az IMF-ben. Marcsenko erről a következőképpen nyilatkozott: „Ha a nagyobb fejlődő országoknak sikerülne egy közös jelöltben megállapodniuk – s annak nem feltétlenül nekem kell lennem – akkor az a jelölt nagyobb eséllyel szállna harcba az elnökségért, hiszen a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrikai Köztársaság) államainak támogatását is maga mögött tudná.” Egy ilyen jelölt győzelme esetén már láthatóvá válna, hogyan változott meg a fejlődő országok szerepe a Nemzetközi Valutaalapban.

Európa mindazonáltal Christine Lagarde francia gazdasági- és pénzügyminisztert favorizálja, az Egyesült Államok pedig még nem nyilatkozott a kérdésben.


(aktuell.ru)

Cimkék:
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat