OROSZVILAG.HU


Lukasenko kiegyezne a Nyugattal 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-27 10:57:26  |  
Oroszvilag.hu

Lukasenko kiegyezne a Nyugattal 

Moszkvát kritizálta Asztanában a belorusz elnök 

 Lukasenko kiegyezne a Nyugattal 

A kazahsztáni látogatáson tartózkodó Alekszandr Lukasenko belorusz elnök fél év után először oroszellenes kirohanással vétette észre magát: a gazdasági összeomlás szélére került ország vezetője azt vetette Moszkva szemére, hogy az elítélte Minszket az emberi jogok megsértése miatt. „Hirtelen demokratikus lett az Oroszországi Föderáció vezetése. Hallgatom Lavrov megjegyzéseit... hol az emberi jogok tiszteletben tartásáról, hol a demokráciáról.” – fakadt ki Lukasenko Asztanában.

A belorusz elnök a Nyugatot is bírálta, megjegyezve ugyanakkor, hogy Belarusz kész az együttműködésre az európaiakkal és amerikaiakkal...

A belorusz állami médiában megszólaló elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy Oroszország, kihasználva Belarusz nehéz helyzetét, megpróbálja számára előnyös áron felvásárolni a belorusz állami tulajdont.

Kazahsztán Belaruszzal és Oroszországgal együtt a Vámszövetség és az Egységes Gazdasági Övezet tagja: Minszk abban reménykedik, hogy ennek révén közvetlenül kaphat olajat Közép-Ázsiából, a közvetlen belorusz-kazah olajüzlet létrejöttét azonban blokkolja Moszkva.

Belarusz nemrég több mint 3 milliárd dolláros hitelt kapott Oroszországtól, ennek feltételei azonban egyelőre nem teljesen ismertek. A jelek szerint Oroszország igényt tart arra, hogy az orosz tőke fokozottan részt vehessen a belorusz privatizációban, de akár arról is szó lehet, hogy Belarusz áttér az orosz rubel használatára fizetőeszközként.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, president.gov.by)

Cimkék: Lukasenko, Vámszövetség, Belarusz, Kazahsztán, privatizáció, olaj
Országok: Belarusz Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat