OROSZVILAG.HU


Tadzsikisztán ismét a tönk szélén 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-06-01 08:55:59  |  
Oroszvilag.hu

Tadzsikisztán ismét a tönk szélén 

Rahmon elnök Oroszországot vádolja a kialakult helyzet miatt

 Tadzsikisztán ismét a tönk szélén 

Tadzsikisztán az összeomlás szélére került, miután Oroszország június 1-től megemelte az olajtermékek exportvámját, miközben a közép-ázsiai ország szinte egyetlen exportcikke, a gyapot értéke rövid idő alatt 30 %-ot zuhant a világpiacon.

Emomali Rahmon tadzsik elnök a kormány rendkívüli ülésén Moszkvát vádolta a nehézségek miatt.

Az olaj drágulása miatt rövid idő alatt totális ármelkedés következett be Tadzsikisztánban, miközben a nemzeti valuta gyors értékvesztése észlelhető.

A posztszovjet térség legszegényebb országát ezen felül az élelmiszerek árának növekedése is sújtja. Csak egy példa, miközben Tadzsikisztánban a minimálbér 20 dollár, a dusanbei polgármester, Mahmadszaid Ubajdullajev szerint egy kiló húsért reálisan 5 dollárt kellene kérni.

Tadzsikisztánban jelenleg a lakosság 45 %-a él a szegénységi küszöb alatt (a hivatalos statisztikák szerint), a helyzet azonban az előrejelzések szerint rohamosan rosszabbodni fog, s vannak jelek arra nézvést is, hogy a szociális helyzet romlása politikai kataklizmához vezethet a közép-ázsiai országban. Rahmon elnök mindenestre az összeomlást megelőzendő a nemzetközi szervezetekhez fordult élelmiszersegélyért.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta) 

 

Cimkék: Tadzsikisztán, Emomali Rahmon
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat