OROSZVILAG.HU


Azeri-örmény külügyminiszteri találkozó 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-06-14 12:44:50  |  
Kecskeméti Gábor

Azeri-örmény külügyminiszteri találkozó 

Kazányba Moszkván át vezet az út 

 Azeri-örmény külügyminiszteri találkozó 

A két, egymással igen feszült viszonyban lévő kaukázusi állam külügyminiszterei semleges területen, Moszkvában fognak egymással találkozni. Megbeszélésük központi témája Hegyi-Karabah kérdése lesz.

Az azeri Elmar Mammadiarov és az örmény Edvard Nalbandian között orosz kollégájuk, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter igyekszik közvetíteni. Az ülés nem titkolt célja, hogy előkészítse az egy hónapon belül esedékes hármas (orosz-örmény-azeri) elnöki találkozót, mely Kazanyban lesz.

A tárgyalások kimenetele igen kétséges, hiszen Alijev azeri elnök nem sokkal korábban kijelentette: akár háborút is hajlandó indítani a 11.000 négyzetkilométeres szakadár örmény terület visszaszerzéséért. S erre még az sem lesz hatással, hogy múlt hónapban a G8-ak csúcstalálkozóján a feleket a megállapodásra szólították fel.

A Nyugat figyelmeztette a két országot, hogy mielőbb tegyenek pontot a vita végére, tartsák be a 2007-es megállapodásokat, Örményország pedig kezdje meg a részleges csapatkivonásokat Hegyi-Karabah területéről, amely „ideiglenes státusz”-ba kerülne, de nem élvezne teljes függetlenséget Azerbajdzsántól.


(Radio Free Europe)

 

Cimkék:
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat