OROSZVILAG.HU


Minszk kész lezárni határait 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-06-18 11:48:09  |  
Oroszvilag.hu

Minszk kész lezárni határait 

Lukasenko Magyarországról is megemlékezett

 Minszk kész lezárni határait 

 

Belarusz nagyobb városaiban a héten „csendes forradalom” zajlott a romló gazdasági helyzettel szembeni tiltakozásképpen, s országos mozgalom indult a növekvő benzinárak ellen. Igaz, az ellenzék nem tudott kellő számú aktivistát az utcára szólítani, ezért a hatóságoknak nem esett nehezére elfojtani a megmozdulásokat.

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök pénteken tartott éves sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy szerinte az országban nincs válság, de ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, akkor az ország saját erőire támaszkodva oldaná meg a válságot, észak-koreai mintára. Ebben az esetben lezárják az ország határait, és csak azt fogják importálni, ami mindenképpen szükséges.

A válság nem ok arra, hogy Belarusz engedményeket tegyen az „erős szomszédoknak” – jelentette ki Lukasenko, hozzátéve, országa akkor sem csatlakozik Oroszországhoz, vagy az EU-hoz, ha „szmolenszki áron kapja a gázt.”

Lukasenko szerint válság amúgy sincs, csak pánik, melyet a belorusz gazdasági modell irigyei keltenek. A belorusz modell megváltoztatására nincs szükség, ez legfeljebb akkor jöhet szóba, ha adnak Minszknek 3 billió dollárt...

A belorusz elnök megígérte, hogy egyelőre nem lesznek újabb megszorítások, de a dollár megjelenése sem várható a kereskedelmi forgalomban. Lukasenko azt tanácsolta a disznótarját hiányoló nyugdíjasoknak, egyék az állat más testrészeit, s hogy spóroljanak a benzinnel: ezer kilométeres utazásokra nekik már úgysincs szükségük...

Lukasenko a sajtótájékoztatón Magyarországot is bírálta, mondván, a térségben Lengyelország Magyarországgal együtt az USA legfőbb támasza.

 

(BBC, gazeta.ru) 

 

Cimkék: Alekszandr Lukasenko, Belarusz, válság
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat